Oproep: heeft uw organisatie een use case voor Quantum Key Distribution netwerken?

Gepubliceerd op do, 08/31/2023 - 13:56

Zoals u misschien al heeft vernomen, is Belnet sinds vorig jaar betrokken in het BeQCI project, dat als doel heeft om een quantumcommunicatienetwerk in België uit te rollen. Verschillende partners (universiteiten, publieke instellingen en privébedrijven) hebben hun krachten gebundeld in een consortium, onder leiding van imec. 

In de eerste en huidige projectfase zorgt Belnet voor de uitrol van een aparte dedicated infrastructuur die bestaat uit een combinatie van glasvezelverbindingen en bijhorende Quantum Key Distribution (QKD) boxen die daaraan zullen worden gekoppeld. Tegen eind 2023 zullen er drie QKD-verbindingen operationeel zijn op locaties in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. 

Use cases gezocht

 Quantumtechnologie wordt gebruikt om op een innovatieve manier cryptografische sleutels veilig te communiceren tussen zenders en ontvangers, en dit op basis van effecten uit de kwantummechanica.

 Mogelijke eindgebruikers van de technologie zijn dan ook organisaties waar een hoge beveiligingsgraad inzake datacommunicatie vereist is zoals onderzoekscentra, ziekenhuizen en overheidsdiensten. 

Het consortium is momenteel op zoek naar organisaties die een mogelijke use case zouden hebben voor het delen van gevoelige informatie over QKD-netwerken. De use cases moeten ons helpen om de praktische bruikbaarheid van de verschillende QKD-systemen en protocollen voor QKD te beoordelen. De concrete use cases vinden plaats tussen januari 2024 en mei 2025 en duren ongeveer 1 à 2 maanden. 

Voor uw organisatie is dit een unieke gelegenheid om de mogelijkheden van quantumcommunicatie voor het delen van gevoelige data uit te testen. U kunt rekenen op technische support door Belnet en op de expertise van de andere consortiumleden om uw onderzoek in goede banen te leiden. 

Interesse?

Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We maken dan samen met imec een afspraak met u voor een introductiesessie waarin we meer uitleg zullen geven en u al uw vragen kan stellen.

Kan communicatie via quantumnetwerken interessant zijn voor uw organisatie? Heeft u al een concrete toepassing in gedachten of wenst u meer informatie over de mogelijkheden?

Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2023 Belnet.