Belnet ziet internetgebruik in Belgische universiteiten stijgen

Vorig academiejaar 53 petabyte data verbruikt

Brussel, 14 september 2018 - Het internetgebruik in de Belgische universiteiten is in het tweede semester van het academiejaar 2017-2018 met 21 procent gestegen in vergelijking met diezelfde periode een jaar eerder. In het totaal tikte het internetgebruik voor het volledige academiejaar 2017-2018 af op 53,64 petabyte data, vergelijkbaar met een full HD-film met een kijktijd van 2.616 jaar. Dat blijkt uit cijfers van Belnet, al 25 jaar lang het nationale netwerk voor onderzoek en onderwijs.

Exponentiële stijging

In het tweede semester van het academiejaar 2017-2018 bedroeg het totale dataverbruik in de universiteiten 23,14 petabyte. Dat is 21 procent meer dan in diezelfde periode een jaar eerder. Die cijfers vindt Jan Torreele, directeur van Belnet, allerminst verbazingwekkend: “De afgelopen vijftien jaar noteerden we op ons netwerk een jaarlijkse stijging van 20 à 25 procent in het dataverbruik. De universiteiten volgen dezelfde trend. Voor hen is het internet een basismiddel in al hun kernactiviteiten.”

Jan Torreele schrijft de sterke stijging ook toe aan de opkomst van het Internet of Things, dat steeds vaker door universiteiten en onderzoekers gebruikt wordt. “Er zijn zoveel meer toestellen aan het internet gekoppeld, wat zorgt voor een echte multiplicator. Die verzamelde data geven onderzoekers een schat aan informatie.”

Exponentiële stijging

Studente in een universiteitsbibliotheek

Het komende academiejaar verwacht Belnet opnieuw een groei van 20 à 25 procent. Jan Torreele: "Die stijging zal zich ook de jaren erna doorzetten, met andermaal een verdrievoudiging van het internetgebruik na vijf jaar. Met de opkomst van virtual reality worden studenten bijvoorbeeld echt ondergedompeld in het lesmateriaal en ervaren ze de stof ten volle. Het voegt een totaal nieuwe dimensie toe aan de leerervaring. Bovendien werken onderzoekers ook veel vaker, intensiever en gemakkelijker op internationaal niveau samen via het Belnet-netwerk, zoals het geval is bij het CERN-onderzoek in Genève. Dat is een factor die de trafiekstijging sterk ondersteunt.”

Klaar voor de toekomst

Met zijn state-of-the-art netwerk is Belnet klaar om ook de komende jaren te fungeren als een stabiele partner van de universiteiten. Jan Torreele: “Een jaarlijkse, exponentiële stijging van meer dan 20 procent is echt uitzonderlijk en geen enkele andere sector kan zo’n toename aan. Stel dat je morgen opeens 20 procent meer water per seconde uit de kraan nodig hebt, dan heb je een probleem. Dat kunnen de waterleidingen niet aan. Het Belnet-netwerk is wel voorzien op zo’n stijging. Bij het ontwerpen ervan gingen we uit van een dergelijke groei. Bovendien is het toekomstgericht gedimensioneerd op nog hogere groeispurten. Daarnaast investeren we continu in onze netwerkinfrastructuur om te kunnen blijven voldoen aan de specifieke noden van onze aangesloten organisaties. Het upgraden van de capaciteit en de toestellen gebeurt voortdurend en bovendien is onze infrastructuur uiterst schaalbaar.”

Bent u journalist en wenst u meer informatie over dit onderwerp ?

Copyright © 2021 Belnet.