Belnet-netwerk

Het recentste Belnet-netwerk is sinds februari 2016 operationeel voor universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. In samenwerking met de Waalse Overheid, Vlaamse Overheid en commerciële partners legde Belnet een glasvezelnetwerk van 1983 km aan. Dit hybride netwerk combineert een traditioneel IP-netwerk met een optische laag. De basis voor deze optische laag is glasvezel.

Gigantische datastromen

Met het nieuwe Belnet-netwerk zijn verbindingen tot maar liefst 100 Gbit/s mogelijk. Naast het commerciële internet is het Belnet-netwerk ook verbonden met het Europese onderzoeksnetwerk GÉANT3. Dit netwerk verbindt onderwijs- en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld met elkaar. Belnet biedt op zijn netwerk ook tal van diensten aan.

Geavanceerde technologie

Het glasvezelnetwerk maakt de overdracht van gegevens mogelijk via zogenaamde lichtpaden. Dit zijn directe verbindingen tussen twee punten, zonder tussenkomst van routers. De belangrijkste voordelen van lichtpaden zijn hun hoge capaciteit, kwaliteit en betrouwbaarheid. Ze kunnen dus probleemloos gigantische datastromen vervoeren, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Voor wie?

Belnet levert internettoegang en -diensten aan bijna 200 instellingen die ruim 740.000 eindgebruikers vertegenwoordigen.
 
Referenties zijn:

 
Enkel organisaties die tot bovenstaande categorieën behoren, kunnen aansluiten bij Belnet.

Meer info

Op onze supportsite (enkel voor klanten) vindt u een technische beschrijving van het netwerk.