Van theorie naar praktijk: studenten Erasmushogeschool passen hun kennis toe op het Belnet-netwerk

Davina Luyten
Davina Luyten Communications officer @ Belnet
op

In februari verwelkomden we vier enthousiaste studenten toegepaste informatica (specialisatie netwerken) van Erasmushogeschool Brussel. Zij pasten hun opgebouwde kennis toe door onder begeleiding van onze Security Analyst Raf verschillende testen uit te voeren op de beveiliging van het Belnet-netwerk. We laten hen graag zelf vertellen hoe ze dat ervaren hebben.

Bestond het project voornamelijk uit technische testen, of gingen jullie breder te werk? 

“Ons project vat zich samen in vier verschillende fases, met elk een eigen invalshoek. In de eerste fase, de reconnaissancefase, gingen we op zoek naar alles wat er online te vinden valt over Belnet. Dat ging van wat er te lezen is op socialenetwerksites als Linkedin, over publieke info op openbare websites, tot het checken van de domeinnaam Belnet in de tool Maltego.” 

 

En na de online informatiecheck, doken jullie de technische analyse in? 

“Klopt, dan startte het echte werk! In de tweede fase, ook wel scanningsfase genoemd, gingen we technischer te werk: we scanden open poorten, domeinnamen, de name servers … In de derde fase, de exploitatiefase, werden we door onze begeleider Raf uitgedaagd om in een virtuele omgeving binnen te dringen – wat ons lukte! – en zo kwamen we in de laatste fase, ook wel de post-exploitatiefase genoemd. Hier deden we zowel een analyse van alle netwerktrafiek als ook van welke interessante informatie er te vinden valt, wanneer je je reeds in het netwerk begeeft: welke protocollen of technologieën zijn er aanwezig? Hoe kan je steeds verder binnendringen?” 

 

Klinkt als een heel boeiende praktijkervaring! Wat was voor jullie het leerrijkste aspect? 

“Wat voor ons een grote meerwaarde was, was de exploitatiefase. Het binnendringen in de virtuele omgeving was van een hoger niveau dan wat we tot nu al gedaan hadden. Bovendien was dit ook meteen de grootste uitdaging in het project, want hierin hadden we nog niet zoveel ervaring. Met dank aan de goede begeleiding van Raf konden we telkens opnieuw verdere stappen zetten. Sowieso is het heel interessant om eens een aantal zaken buiten de schoolomgeving uit te testen. 

Tijdens onze wekelijkse projectdag bij Belnet, kregen we ook nog een extra opdracht voorgeschoteld. Zo stelden we een phishingmail op die dan naar de interne medewerkers verstuurd werd als test om te kijken hoe hoog de alertheid ligt. De resultaten? Er werd amper geklikt en de mail werd heel vaak gerapporteerd als spam. Een geslaagde test!” 

 

Hoe zijn jullie bij Belnet beland als organisatie voor jullie project? 

“Het is onze docent netwerken die de connectie met Belnet gelegd heeft. Het is de eerste keer dat dit schoolproject op deze manier vorm heeft gekregen, en dat apprecieerde onze docent ook sterk, dat we met een originele aanpak en projectinhoud op de proppen kwamen.” 

 

Na het project bij Belnet volgt nog een stage, en dan … lonkt het afstuderen al. Wat zijn jullie verdere toekomstplannen? 

“Penetratietesten (testen op kwetsbaarheden in het netwerk), en netwerken zijn sowieso de domeinen waar we ons verder zien in werken. Het project is de perfecte opwarming voor de stage die eraan zit te komen. Onze opleiding is heel praktijkgericht, dus wij kijken ernaar uit om na een deugddoende vakantie aan het werk te gaan en eventueel verder on-the-job opleiding te volgen om mee te blijven met de recentste ontwikkelingen in het domein.” 

 

Bedankt voor jullie straffe werk en veel succes in jullie verdere loopbaan!

Davina Luyten
Davina Luyten Communications officer @ Belnet

Davina Luyten is communicatiemedewerker bij Belnet. Ze heeft een achtergrond in vertalen, journalistiek en meertalige bedrijfscommunicatie. Bij Belnet legt ze zich toe op externe communicatie, public relations, crisiscommunicatie en security awareness. Ze neemt sinds 2020 deel aan het GÉANT-project, waarbij ze onder meer betrokken is bij de jaarlijkse sensibiliseringscampagne over cyberveiligheid. 

Copyright © 2025 Belnet.