Belnet beheert voortaan Orfeo, een repository voor wetenschappelijke publicaties

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op ma, 12/13/2021 - 15:52

In 2016 ontwikkelde het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) een open access repository voor wetenschappelijke publicaties die voortvloeien uit door hen gefinancierde onderzoeksprojecten. Op vraag van Belspo heeft Belnet de tool onlangs geoptimaliseerd en gemigreerd naar de Belnet-infrastructuur.

Gebaseerd op het principe van open science hebben de verschillende Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI’s) al bijna 8000 publicaties ter beschikking gesteld via het Orfeo-platform. Het gaat onder meer om wetenschappelijke artikels, boeken, catalogussen, doctoraatsverhandelingen, enz.

Het Orfeo-platform, dat voordien werd gehost door KBR, werd recent gemigreerd naar een nieuwe versie die draait op de Belnet-infrastructuur. Gebruikers kunnen het platform voortaan bereiken op https://orfeo.belnet.be. Dankzij een update van de software zorgde Belnet bovendien voor aanzienlijke verbeteringen op het vlak van security en performantie. Sinds 10 december is Orfeo officieel opgenomen in het Belnet-dienstenaanbod.

“Als nationaal onderzoeksnetwerk en gemandateerde organisatie binnen de EOSC Vereniging is Belnet ideaal geplaatst om Orfeo te beheren. Deze repository maakt het voor de FWI’s mogelijk om hun wetenschappelijke productie volgens internationaal afgesproken standaarden te ontsluiten en meer visibiliteit te geven”, aldus Eric Laureys, Science Policy Advisor bij Belspo.

In nauw overleg met Belspo bekijkt Belnet hoe Orfeo in de toekomst nog kan worden uitgebreid met extra functionaliteiten.

Het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel

Wilt u meer informatie over Orfeo?

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.