Belnet rondt redesign van zijn netwerk af

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op wo, 11/25/2020 - 10:23

Tegen eind 2020 worden de laatste stappen gezet in het redesign van het Belnet-netwerk. Met dit ambitieuze project slaagden we erin om de stabiliteit, redundantie en performantie van ons netwerk aanzienlijk te verbeteren. In de laatste fase lag de focus op het verhogen en herverdelen van de externe capaciteit. En de toekomst? Die brengt sowieso blijvende investeringen én verbeteringen.

Aanleiding van het redesignproject, dat in 2017 van start ging, waren problemen met de redundantie van ons netwerk en de verdeling van de trafiek tussen de beschikbare interfaces. Een nieuwe netwerkstructuur, die ons beter zou wapenen tegen incidenten en een hogere redundantie bood, drong zich op.

In de eerste plaats werkten onze netwerkarchitecten diverse scenario’s uit die tegen elkaar werden afgewogen. Die uitgebreide studiefase leidde uiteindelijk tot één optimaal scenario dat vervolgens in detail werd uitgewerkt. Ook de voorbereiding van de implementatie, inclusief budgetgoedkeuringen en bestellingen, werd in deze fase van het project afgerond.

Een volgende grote stap bestond uit de gefaseerde implementatie van het eigenlijke redesign. Het Belnet-netwerk werd in zones opgedeeld om de impact op onze klanten tot een minimum te beperken. Ook de FedMAN-ring werd herbekeken.

Performante verbindingen met internetknooppunten en transitproviders

Dit jaar werd de derde en laatste fase van het project geïmplementeerd. Daarbij lag de focus op de betere verspreiding van de externe connectiviteit en de uitbreiding van de externe capaciteit.

Onder meer de externe capaciteit in het Point of Presence in Evere werd gedecentraliseerd, waardoor incidenten in deze PoP voortaan een veel kleinere impact zullen hebben op de rest van het Belnet-netwerk.

De uitbreiding van de externe capaciteit vormde een tweede belangrijke verbetering. De capaciteit naar ons omringende Internet Exchanges werd sterk verhoogd. Voortaan is het Belnet-netwerk aan 60 Gbit/s verbonden met het Nederlandse AMS-IX en aan 30 Gbit/s met LINX in Londen. Onze netwerkspecialisten zorgden eveneens voor een upgrade van de verbinding met ons eigen internetknooppunt BNIX (van 20 naar 60 Gbit/s).

Ook de transitcapaciteit (naar GTT, Telia en Cogent) werd aanzienlijk uitgebreid. Momenteel gaat 1/4de van onze trafiek naar transitnetwerken. Dankzij de upgrade kunnen we onze volledige huidige trafiek door IP transit routeren. Dit geeft onze beschikbare bandbreedte een extra marge in het geval van DDoS-aanvallen.

Onderzoekscentra wereldwijd

In het voorjaar van 2020 kreeg de redundante verbinding naar het pan-Europese GÉANT-netwerk al een upgrade naar 100 Gbit/s. De capaciteitsverhoging werd sneller dan voorzien uitgevoerd om beter te kunnen inspelen op de noden van één van onze aangesloten onderzoekscentra.

De aanwezigheid van GÉANT op verschillende internetknooppunten zoals AMS-IX en LINX biedt ook voordelen voor Belnet. Door gebruik te maken van de GÉANT peering service krijgt Belnet namelijk alle routes binnen van de peering partners van GÉANT die op deze platformen aanwezig zijn. Op die manier kan Belnet zijn 'escape routes' aanzienlijk uitbreiden.

Sinds kort is Belnet bovendien aanwezig op het NetherLight platform. NetherLight is een open netwerkexchange die het mogelijk maakt om snelle internationale verbindingen op te zetten met (onderzoeks)netwerken wereldwijd. Zo zijn onder meer het CERN, Internet2 en NorduNET al aanwezig op het platform. Dit biedt interessante mogelijkheden voor de onderzoeksinstellingen van de Belnet-community.

Betere resilience

Door het redesign van ons netwerk kunnen we de continuïteit van onze dienstverlening blijvend verzekeren met de optimale service die onze community van ons mag verwachten. Het Belnet-netwerk is weerbaarder geworden dankzij een hogere redundantie en meer ‘escape routes’.

Wanneer er zich toch een incident zou voordoen, zorgt het redesign ervoor dat ongeacht welke externe link er faalt, de andere links de trafiek kunnen overnemen. De trafiek kan beter worden gecontroleerd en de troubleshooting is sterk vereenvoudigd.

De betere verbindingen met GÉANT en andere externe partijen bieden onze klanten tal van nieuwe opportuniteiten en garanderen hen een quasi onbeperkte uitwisseling van data in het kader van hun onderzoeks- en onderwijsactiviteiten.

Minimale impact op klanten

Het hele project werd van a tot z in goede banen geleid door een van onze netwerkspecialisten. Een enorme uitdaging voor Grégory Degueldre, project manager: “De grootste challenge lag in het feit dat we een complete herziening van het netwerk moesten uitvoeren zonder grote onderbrekingen. Migreren in één keer, een complete big bang, was dus onmogelijk.”

Met die mindset in het achterhoofd werkte ons netwerkteam een set-up uit waarbij er zeer geleidelijk van A naar B werd gemigreerd. “Dankzij de minutieuze voorbereidingen en uitstekende samenwerking met het hele netwerkteam en andere units binnen Belnet konden we gedurende de volledige doorlooptijd de impact op de Belnet-community tot een minimum beperken”.

De afronding van dit project betekent uiteraard geen stilstand: het onderhouden en verbeteren van het Belnet-netwerk is een continue doelstelling. “De komende jaren staan er nog grote investeringen op de planning, waaronder upgrades van de hardware. Ook zal ons team in 2021 starten met de voorstudie van de evolutie van ons netwerk”, besluit Grégory Degueldre.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.