DMPonline.be ondersteunt onderzoekers bij het aanmaken van datamanagementplannen

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op ma, 11/29/2021 - 09:39

Vanaf 1 januari 2022 neemt Belnet het beheer van DMPonline.be over van het DMPbelgium Consortium. Deze tool laat onderzoekers toe om digitaal datamanagementplannen op te maken, te beheren en te delen. Zo’n twintigtal universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra maken reeds gebruik van DMPonline.be.

Een datamanagementplan (DMP) is een formeel document waarin wordt toegelicht hoe onderzoeksgegevens worden verwerkt, tijdens en na afloop van het onderzoeksproject. Zo’n plan is vaak al verplicht voor wetenschappelijk onderzoek dat door bepaalde entiteiten wordt gefinancierd. Aan de hand van een gedetailleerde vragenlijst die ze doorlopen, kunnen onderzoekers op een eenvoudige en efficiënte manier een datamanagementplan opzetten dat voldoet aan alle noodzakelijke vereisten. Ook kan er met andere onderzoekers worden samengewerkt aan hetzelfde DMP.

Open science

Afhankelijk van het soort onderzoeksproject en de financierende partij(en) stelt de tool een specifieke template voor. Bepaalde templates beschikken over een sectie die is gewijd aan ‘FAIR’ data. Zo kunnen onderzoekers al in een vroeg stadium nadenken over hoe de onderzoeksgegevens die ze genereren gemakkelijk kunnen worden teruggevonden en toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar kunnen zijn.

Het principe van ‘FAIR’ data is één van de pijlers van de European Open Science Cloud (EOSC). Die heeft tot doel om een nieuw Europees web van data te creëren om interdisciplinair onderzoek te stimuleren en op die manier een boost te geven aan de wetenschap en economie.

Belnet als centraal aanspreekpunt

DMPonline.be wordt al sinds enkele jaren door Belnet gehost, waarbij gebruikers zich eenvoudig en veilig kunnen authenticeren via de Belnet R&E Federation of via ORCID. Met de recente ingebruikname van een derde datacenter voor de Belnet diensteninfrastructuur is bovendien een zeer hoge beschikbaarheid gegarandeerd.

Het beheer van DMPonline.be was sinds 2017 in handen van het DMPbelgium Consortium, momenteel bestaande uit 18 leden uit de onderwijs- en onderzoekssector. In september werd er gemigreerd naar een nieuwe versie van de software die tal van extra functionaliteiten biedt.

Vanaf 1 januari 2022 zal Belnet het beheer van DMPonline.be overnemen en als centraal aanspreekpunt optreden voor de leden. Naast de operationele en technische aspecten zal Belnet ook instaan voor de verdere evolutie van het platform, in functie van de noden van de gebruikers.

Hebt u interesse om DMPonline.be in uw organisatie te gebruiken?

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.