eduVPN: een veilige toegang tot het internet en de beveiligde systemen van uw organisatie

door
Rosy Pauwels

Marketing @ Belnet
op ma, 10/26/2020 - 14:34

eduVPN stelt medewerkers, onderzoekers en studenten in staat om eenvoudig en veilig verbinding te maken met het internet en toegang te krijgen tot de beveiligde systemen van hun instelling.

eduVPN wordt aangeboden als opensourcesoftware die door alle NREN's of aangesloten instellingen voor hoger onderwijs of onderzoek kan worden uitgerold.

GÉANT biedt twee soorten eduVPN-toegang:

  • Institute Access: voor instellingen en NREN's, om hun leden een exclusieve toegang te geven tot hun netwerk 
  • Secure Internet: voor NREN's, toegang voor alle gebruikers van alle onderzoeks-/onderwijsinstellingen die tot de deelnemende NREN's behoren, om gebruikers op onveilige wifinetwerken te kunnen beschermen

Hoe werkt eduVPN?

eduVPN brengt een virtueel privénetwerk (VPN) tot stand, een versleutelde verbinding tussen uw (persoonlijke) computer of smartphone en het bedrijfsnetwerk van uw organisatie. Het functioneert als een tunnel, die u rechtstreekse toegang tot het netwerk verschaft. Hierdoor kunt u op een veilige manier verbinding maken met het openbare internet zonder angst voor nieuwsgierige meekijkers.

Van Nederland tot 14 landen wereldwijd

Het Nederlandse onderzoeks- en onderwijsnetwerk SURF is in 2015 gestart met het eduVPN-project. Vandaag maken 25 van in totaal ruim 100 instellingen gebruik van de eduVPN-diensten van SURF. Grotere organisaties zoals universiteiten en hogescholen gebruiken eduVPN als beheerde dienst.

Rogier Spoor, Productmanager eduVPN: “We zien dat instellingen pas overwegen om eduVPN aan te schaffen wanneer hun "oude" VPN-omgeving verouderd is en vervangen moet worden. Bijgevolg nam het gebruik van eduVPN slechts gestaag toe. Maar toen kwam de COVID-19-uitbraak. Van de ene dag op de andere moesten studenten en werknemers van thuis uit tot alles toegang hebben. Dat lukte vaak niet wegens ontoereikende VPN-capaciteit en/of licenties. En zo zag SURF de vraag naar eduVPN plots sterk stijgen.

eduVPN is momenteel uitgerold in 14 landen: Albanië, Australië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Marokko, Nederland, Noorwegen, Pakistan, Sri Lanka, Oeganda en Oekraïne.

Een getuigenis van Simo Lamminen, Turku University of Applied Sciences, Finland

"Bij Turku University of Applied Sciences gebruiken we veel software waarvoor toegang tot licentieservers nodig is. Vroeger hadden we een OpenVPN-basisoplossing voor één software, voor enkele groepen studenten zodat zij die thuis konden gebruiken.

Wanneer de COVID-19-quarantaine van start gingen, werd de lijst van vereiste software veel langer. Gelukkig waren we reeds vertrouwd met eduVPN in een testomgeving. We stelden vast dat eduVPN heel wat merkbare voordelen heeft. Zelfregistratie en SAML-authenticatie maakten het eenvoudiger om eduVPN beschikbaar te stellen voor een groter aantal gebruikers. Het was bovendien kosteneffectief en we hebben een vertrouwde gemeenschap om mogelijke problemen op te lossen.

Momenteel biedt eduVPN onze studenten, medewerkers en aangesloten organisaties toegang tot de vereiste hulpmiddelen om doeltreffend en veilig te kunnen lesgeven en studeren. We kunnen softwarelicenties verstrekken wanneer de licentievoorwaarden toegang op afstand toelaten. Er zijn al aanvullende diensten gepland, maar die zijn nog niet geïmplementeerd."

Bent u een organisatie voor hoger onderwijs of onderzoek en wilt u meer weten over eduVPN en de voordelen ervan voor uw organisatie?

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.