Een gloednieuwe infrastructuur voor een grotere beschikbaarheid van de Belnet-diensten

door
Marc Gérard

Content Developer @ Belnet
op ma, 06/28/2021 - 13:55

Eind juni heeft Belnet de laatste hand gelegd aan de versterking van zijn infrastructuur om de beschikbaarheid en de veerkracht van zijn diensten en toepassingen sterk te verbeteren. Deze vernieuwing, waarbij gebruik wordt gemaakt van een derde datacenter, biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van de huidige en toekomstige diensten.

Na een jaar van samenwerking hebben onze teams Services en Networks zopas een omvangrijk project inzake de vernieuwing van de infrastructuur voor de Belnet-diensten afgerond. Hierbij werd een derde datacenter in gebruik genomen. Dit project verliep in alle transparantie voor de klant en zal de beschikbaarheid en veerkracht van veel van onze diensten sterk verbeteren.

Een derde datacenter voor een grotere beschikbaarheid van onze diensten

Onze infrastructuur, die gebruikmaakt van Ceph, een wereldwijd opslagsysteem, steunde voorheen op twee datacenters. Dit opslagsysteem wordt zowel gebruikt voor onze dienst Cloud Storage als voor de servers die andere Belnet-diensten leveren. Aangezien de veerkracht van Ceph een stuk beter is met drie datacenters, lag de versterking van de infrastructuur voor de hand.

In dit verband zijn aanzienlijke investeringen gedaan om gebruik te maken van de nieuwste technologieën, met name op het gebied van multidatacenterverkeer. Dit leidt tot een aanzienlijke verhoging van de beschikbaarheid, prestaties en efficiëntie van alle diensten die op virtuele machines draaien, zoals Cloud Storage, DMP online, BAMS enz.

Grotere redundantie

Onze VM-clusters (Virtual Machine) en mechanismen voor hoge beschikbaarheid zijn nu gedupliceerd over de drie datacenters. Dit verhoogt de redundantie in hoge mate. Als bijvoorbeeld een van de datacenters uitvalt, zal dat geen gevolgen hebben voor de dienstverlening.

Transparantere updates

Een ander voordeel is dat de impact van updates van de verschillende diensten wordt geminimaliseerd. Deze updates zijn transparanter en worden vlotter uitgevoerd.

Een solide basis die nieuwe perspectieven opent

Door een nieuwe basis te leggen, opent dit project mooie perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe diensten met een hoge toegevoegde waarde. Denk aan co-creatieprojecten waarbij bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van hostingdiensten, zoals het geval is met de podcastdienst van de ULB.

"We hebben de eerste steen gelegd om onze beschikbaarheid te verhogen" (Philippe Van Hecke -  Belnet Services & Security Team)

Benieuwd naar de technische details van dit project? 

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.