Eerste Belgisch EOSC Tripartite Event

door
Lagneau Laetitia

Team Manager Marketing and Communication @ Belnet
op di, 04/30/2024 - 14:19

Het Belgische EOSC Tripartite Event, gehouden op 16 april 2024 in het Paleis der Academiën in Brussel, was een belangrijk moment voor de Belgische en Europese open science gemeenschap. Dit baanbrekende evenement, dat werd georganiseerd als onderdeel van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, bood de gelegenheid om best practices uit te wisselen op het gebied van open wetenschap en open data.

De dag begon met een postersessie die 41 projecten, use cases en initiatieven in het Belgische open science landschap voorstelde en Europese en nationale stakeholders samenbracht. Belnet, als Belgische gemandateerde organisatie binnen de EOSC, kreeg de kans om zijn rol voor te stellen aan de hand van een poster en om van gedachten te wisselen met de bezoekers.

De namiddag werd gekenmerkt door diepgaande discussies over het belang van de Europese tripartite en de overgang naar de operationele fase van de EOSC. Sprekers benadrukten de noodzaak van nauwe communicatie tussen de verschillende nodes, evenals de uitdagingen en oplossingen voor open toegang in België, waarbij gegevensbeheerders en open access tijdschriften betrokken zijn.

Het open wetenschapslandschap in België werd ook onderzocht, met aandacht voor infrastructuur, interdisciplinair werken en de rol van de EOSC. Het evenement stelde de deelnemers in staat om standpunten en ervaringen uit te wisselen, waardoor de positie van België als leider in open science werd geconsolideerd.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.