Erasmus+ gaat digitaal met eduGAIN

door
Marc Gérard

Content Developer @ Belnet
op wo, 05/26/2021 - 12:01

Erasmus+, het Europese steunprogramma voor onderwijs, opleiding, jongeren en sport, biedt al heel wat jaren mogelijkheden voor mobiliteit en samenwerking in het onderwijs binnen de Europese Unie en daarbuiten. Door gebruik te maken van de voordelen van de Federation en EduGAIN biedt Erasmus+ vandaag nieuwe perspectieven om de mobiliteit van studenten en pas afgestudeerden te bevorderen.

Lid worden van de Belnet R&E Federation? Een eerste stap naar een vlottere mobiliteit voor uw studenten

De afgelopen jaren hebben GÉANT en de verschillende NREN's meegewerkt aan de digitale mobiliteit van studenten binnen de Europese Unie door nieuwe mogelijkheden te creëren in het kader van Erasmus+. Via Belnet werden de Belgische instellingen voor hoger onderwijs aangemoedigd om lid te worden van de Belnet R&E Federation.

Als lid kunnen ze profiteren van heel wat voordelen, onder meer een gemeenschappelijke infrastructuur, toegang tot diensten als FileSender en administratieve vereenvoudiging dankzij het principe van Single Sign-On.

Volgens dat principe krijgen uw eindgebruikers toegang tot een dienstenpakket met één login en wachtwoord. Dat betekent in een academische context dat wanneer studenten van uw instelling overstappen naar een ander lid van dezelfde Federation, ze geen nieuw wachtwoord hoeven aan te maken om zich aan te melden. Zo kunnen ze snel, op een transparante en veilige manier gebruikmaken van de online diensten van de instelling waar ze les volgen.

Een papierloos administratief proces dankzij eduGAIN

In België kan elk lid van de Belnet R&E Federation heel eenvoudig aansluiten bij eduGAIN, het transcontinentale interfederatieproject van GÉANT. Deze "federatie van R&E Federations" maakt het mogelijk om de voordelen van Single Sign-On uit te breiden naar het buitenland. Het baanbrekende MyAcademicID-project, dat door GÉANT werd opgestart, is een concreet voorbeeld van die uitbreiding. Het project is aangepast aan de noden van de Europese academische wereld en legt de basis voor de digitale koers die Erasmus+ voortaan volgt.

Het doel van dit project is om studenten in staat te stellen zich elektronisch en veilig in te schrijven bij instellingen voor hoger onderwijs in het buitenland, zodat ze geen omslachtige administratieve procedures op papier meer hoeven te doorlopen.

eduGAIN is daarom cruciaal voor de ontwikkeling van een papierloze administratie, die inherent is aan de digitale mobiliteit van studenten die Erasmus+ bevordert.

Promotie voor de Erasmus+ app

Erasmus+ app maakt gebruik van aanmelding via eduGAIN

Het hoogtepunt van de digitalisering van het Erasmus+ programma is ongetwijfeld de mobiele Erasmus+ app. Die app werd ontwikkeld als digitale centrale om de verschillende administratieve stappen inzake de mobiliteit van Erasmusstudenten te beheren.

Door zich via eduGAIN aan te melden, kunnen studenten bijvoorbeeld hun leerovereenkomst online ondertekenen. Ze kunnen ook toegang krijgen tot taalondersteuning via het OLS-platform, wat staat voor Online Linguistic Support. Tot slot kunnen studenten ook profiteren van tips en nuttige informatie voor een fijne ervaring in het buitenland.

De app is momenteel beschikbaar in de Apple Store en Play Store. U vindt ook een overzicht op de website: erasmusapp.eu.

Is uw instelling al lid van de Belnet R&E Federation?

Als dat nog niet het geval is, raden we u ten zeerste aan om meteen lid te worden van de Belnet R&E Federation, zodat uw studenten kunnen profiteren van aanmelding via eduGAIN. Vragen? We leggen u graag uit hoe u eenvoudig lid kan worden.

Is uw instelling nog geen lid van eduGAIN en de Belnet R&E Federation? 

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.