Geef phishing geen kans

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op ma, 03/25/2019 - 14:21

Cybercriminelen worden steeds vindingrijker om persoonlijke informatie te bemachtigen via valse mails, beter bekend als ‘phishing’. Maar het blijft niet bij e-mails: ook via andere communicatiekanalen, zoals sms en sociale media, proberen zij internetgebruikers te misleiden. Voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen maar ook voor overheidsdiensten brengt dit grote veiligheidsrisico’s mee. Zo kunnen vertrouwelijke data worden gestolen of kan uw organisatie financiële schade of reputatieschade lijden. Sensibilisering en training zijn een krachtig wapen in de strijd tegen phishing.

Leer uw gebruikers valse berichten te herkennen

Hoe kan uw organisatie zich wapenen tegen phishing? Een goede spamfilter en up-to-date beveiligingssoftware vormen de basis. Daarnaast is het belangrijk om uw collega’s en eindgebruikers in uw organisatie te sensibiliseren over de gevaren van internetfraude en hen technieken aan te leren zodat zij phishing beter kunnen herkennen.

Internetgebruiker die wordt geconfronteerd met een poging tot phishing

We zetten enkele websites en tools op een rij die u op weg kunnen helpen:

  • Op Safeonweb leren uw collega’s en eindgebruikers eenvoudig hoe ze valse berichten kunnen herkennen.
  • Hebben uw collega’s al een training gevolgd? Laat hen de phishingtest invullen om hun kennis te testen.
  • Op zoek naar kant-en-klaar communicatiemateriaal over phishing? U kunt gratis gebruik maken van het campagnemateriaal van de nationale sensibiliseringscampagne van 2017. Dit omvat affiches, banners, flyers en e-mailsignatures.
  • Krijgen collega’s in uw organisatie soms te maken met pogingen tot CEO-fraude, factuurfraude of andere pogingen tot financiële fraude? De awarenesscampagne die Europol vorig jaar lanceerde, geeft een duidelijk overzicht van de meest voorkomende “scams” en hoe deze te herkennen.

Nieuwe campagne tegen phishing in 2019

Dat acties tegen phishing noodzakelijk blijven, blijkt uit enkele cijfers die het Centrum voor Cybersecurity (CCB) recent publiceerde. In 2018 blokkeerden zij maar liefst 1478 valse websites en stuurden Belgische burgers meer dan 600.000 mails door naar verdacht@safeonweb.be. Hebt u een valse mail gekregen? Stuur deze dan zeker door naar verdacht@safeonweb.be.

Door de noodzaak aan blijvende inspanningen en sensibilisering rond phishing heeft het CCB bekend gemaakt dat zijn cyberveiligheidscampagne in 2019 ook op phishing zal focussen. De campagne krijgt de steun van de leden van de Cyber Security Coalition, waarvan ook Belnet deel uitmaakt. Houd onze website dus zeker in de gaten.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.