Terugblik 2021: Focus op security

Gepubliceerd op wo, 12/15/2021 - 14:45

Nu het einde van 2021 nadert, is het voor onze redactie tijd om de balans op te maken van een jaar dat opnieuw rijk was aan de meest uiteenlopende onderwerpen en artikels. Deze terugblik geeft u een overzicht, in chronologische volgorde, van de meest gelezen en aangeklikte artikels in onze nieuwsbrief.

2021 ligt in de lijn van 2020 wat het aantal gepubliceerde artikels betreft. Voor de 10 nieuwsbrieven die in totaal de deur uitgingen, werden door onze redactie 67 artikels (inclusief die van december) gepubliceerd. Laten we in chronologische volgorde eens terugblikken op de onderwerpen die in het bijzonder uw aandacht trokken.

Januari betekent de start van een jaar gericht op security

In januari kondigden we de lancering aan van Belnet Intelligent DNS en van de nieuwe Belnet Threat Intelligence-dienst. Met deze twee hulpmiddelen kunt u nog doeltreffender en proactiever strijden tegen elk type bedreiging. Het thema security was goed vertegenwoordigd in 2021 en zal dat nog meer het geval zijn in 2022 om aan uw vragen te voldoen. Meer informatie over deze twee diensten die op 1 februari 2021 gelanceerd werden, vindt u hier.

Februari: de podcastdienst van ULB, een mooi voorbeeld van co-creatie

In februari viel één onderwerp op. In de context van de coronacrisis deed de Université Libre de Bruxelles (ULB) een beroep op de expertise van Belnet om haar podcastdienst "EZCast" te hosten. Dit artikel gaat in op deze zeer succesvolle samenwerking met Michel Jansens en Fatima El Fakih van het SISC (Shared ICT Services Center van de ULB-VUB). Dit voorbeeld van een cocreatieproject wordt met veel enthousiasme beschreven achter deze link.

Maart: Dynniq en Infradata zijn 5 jaar lang onze partners

Na afloop van een openbare aanbestedingsprocedure die bijna 14 maanden heeft geduurd, konden wij met trots onze twee nieuwe partners voorstellen: Dynniq en Infradata. Zij werden geselecteerd om het onderhoud en de levering van de optische en IP-apparatuur en -uitrusting van ons netwerk de komende 5 jaar te garanderen. (Her)lees alle details van deze nieuwe raamovereenkomst die sinds 1 april beschikbaar is hier.

April: Hoe zorgen voor maximale beschikbaarheid van uw connectiviteit?

In april gaven we het woord aan onze Technisch Adviseur Nicolas Kharkevitch om u het beste advies te geven over hoe u een maximale beschikbaarheid van uw connectiviteit kunt garanderen. Lees deze handige tips nog eens na in ons meest aangeklikte artikel in de nieuwsbrief van april.

Mei: Authenticatie via eduGAIN voor de app Erasmus+

Velen van u hebben in mei ons artikel over de digitalisering van het Erasmus+-project gelezen. In dit artikel wordt herinnerd aan de rol van GÉANT en aan het belang om lid te zijn van de Belnet R&E Federation om te kunnen profiteren van authenticatie via eduGAIN. Digitalisering om de mobiliteit van uw studenten en hun administratief beheer te vergemakkelijken. (Her)lees het artikel hier.

Juni: Vermindering van het risico op cybercriminaliteit door MFA

Met de zomervakantie voor de deur, was het thema multifactorauthenticatie (MFA) een groot succes. De invoering van MFA voor alle diensten die gebruikmaken van Belnet Personal Login is de sleutel tot een sterk Identity and Access Management-beleid (IAM). Meer informatie over dit onderwerp vindt u via deze link.

September: DDoS Dashboard and Reporting

In september voegde de DDoS Mitigation-dienst een nieuwe monitoring- en rapportagefunctie toe om een beter zicht te krijgen op lopende aanvallen. Dankzij het Dashboard en de Reporting kunt u de status van uw netwerk zo goed als in realtime monitoren en passende maatregelen nemen om mogelijke DDoS-aanvallen tegen te gaan. Ons artikel geeft u meer details over de voordelen van deze nieuwe functie, die wij u via deze link opnieuw willen laten ontdekken.

Oktober: Vergeet niet uw kwetsbare IP-adressen te patchen

Tijdens deze maand oktober werd een beveiligingsdienst opnieuw in de schijnwerpers gezet die in januari al een keer werd belicht. We herinnerden u eraan hoe belangrijk het is om alle kwetsbaarheden die door Belnet Threat Intelligence worden gedetecteerd, zo snel mogelijk te patchen.

Via deze link kunt u de voordelen en functionaliteiten van deze dienst nog eens doornemen, die gratis wordt aangeboden aan alle op ons netwerk aangesloten organisaties.

November: een handleiding om de Identity Federation toegankelijker te maken voor academische partners

Een van onze redactionele doelstellingen was om u een stem te geven door middel van talrijke getuigenissen, use cases en interviews. In november werd uw aandacht getrokken door het interview waarin de handleiding van Steve Colin (coördinator van de eServices van de digitale campus van de Haute-Ecole Condorcet) werd voorgesteld. Dat getuigde van een echte dynamiek rond het delen van kennis dat zo typerend is voor de academische gemeenschap. Herlees het interview met Steve Colin via deze link.

En voor 2022?

In 2021 was security een terugkerend thema en meer dan ooit een echte noodzaak voor onze gemeenschappen. Ons redactieteam is zich hiervan bewust en zal nog nauwer samenwerken met onze securityexperten om u elke maand advies, ervaringen en nieuws over dit onderwerp te verstrekken.

Tot slot willen wij u bedanken voor uw vertrouwen en voor het feit dat u zich in groten getale op onze nieuwsbrief hebt geabonneerd. Het moment is nu aangebroken om u prettige feesten en het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen!

image 2022 loading
Wilt u niets missen van onze actualiteit? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief
Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2023 Belnet.