Pieter Hanssens , Team Manager departement Networks
Pieter, jij werkt ondertussen al 20 jaar bij Belnet. Hoe ben je hier destijds terechtgekomen?
“Wel, mijn allereerste sollicitatiebrief ooit verstuurde ik naar Belnet, maar de rest was nog niet meteen geschiedenis. Ik heb eerst nog gewerkt bij een orkest en nadien als product developer. Het was pas een zestal maanden na datum dat ik op gesprek kon.
Ik was al in aanraking gekomen met Belnet bij het schrijven van mijn thesis, die onderzocht namelijk IPv6, versie 6 van het internetprotocol voor het vertalen van IP-adressen. Belnet was op dat moment één van de schaarse aanbieders van IPv6.
Na de geslaagde selectierondes ben ik van start gegaan als netwerkingenieur in een organisatie van nog geen vijfentwintig mensen (nu telt Belnet een 75-tal collega’s, n.v.d.r.). Na zes jaar ben ik kunnen doorgroeien in een rol van netwerkarchitect en in 2016 nam ik de uitdaging aan om coördinator te worden van het Networks departement, een team van intussen twaalf netwerkingenieurs en -architecten. Een functie waarin ik na jaren van technische verdieping ook mijn people skills kan aanwenden.”
Herinner je je nog je eerste indruk van Belnet?
“Ja, ik herinner me voornamelijk wat een goeie leervijver Belnet was als nieuwe kracht die quasi net van de schoolbanken kwam. Ik kreeg zowel de tijd om me inhoudelijk te gaan verdiepen in bepaalde materies, maar anderzijds leerde ik ook heel veel bij van de mensen rondom mij. Mijn collega’s waren echt “krak in hun vak” en ik voelde me vereerd dat ik mee kon deinen op de zee van kennis en ervaring rondom me.”
Hoe heb je in de afgelopen twintig jaar Belnet als organisatie zien evolueren?
“Ik heb Belnet zien evolueren en vooral zien professionaliseren. We zijn gestart als een soort klein familiebedrijf waarbij iedereen elkaar en ook elkaars actuele projecten en taken kende. Met de jaren is Belnet uitgegroeid tot een professionele dienstverlener met niet enkel een sterke groei in mensen, maar ook in diensten. Een katalysator van die groei is ongetwijfeld het algemene belang van internet. Twintig jaar geleden was internet nog niet kritisch, nu kunnen we het belang van internet quasi op dezelfde golflengte van energie en water plaatsen, we kunnen niet meer zonder. ”
Op welk moment in je carrière ben je het meest trots?
“Het meest trots ben ik niet op één specifiek moment, maar op de algemene operationele continuïteit van ons netwerk. Het Belnet-netwerk is echt zeer stabiel en performant. In de meeste landen is het beheer van het onderzoeksnetwerk, het federale netwerk en het internet exchange knooppunt in de handen van drie verschillende bedrijven of organisaties. Binnen Belnet echter worden deze alle drie gecombineerd en met succes gerealiseerd door een fantastisch team, waar ik coördinator van mag zijn. Ik ben trots op hoeveel we kunnen verwezenlijken en al hebben verwezenlijkt met ons twaalfkoppig team.”
Hoe zie je Belnet zich verder ontwikkelen in de toekomst en welke rol wens je hierin te spelen?
“De belangrijkste groeikansen van Belnet liggen volgens mij in het blijven aanbieden en innoveren van relevante diensten richting onze communities. Die innovaties zorgen er ook voor dat de jobinhoud elke dag opnieuw boeiend blijft en zo kunnen ook onze collega’s zich blijven vastbijten in nieuwe interessante projecten, zoals het FedWAN-programma, het opzetten van een testbed voor een Quantum Computing infrastructuur en nieuwe oplossingen zoals de vernieuwde Advanced DDoS Security. Kortom: we moeten onze plaats op de eerste rij van de technologische innovaties behouden.”