TNC 2023: het konijn, de leeuw en de jongeren

Laetitia Lagneau
Laetitia Lagneau Head of Marketing and Communication @ Belnet
op

Op de laatste dag van de TNC-conferentie, die elk jaar nationale onderzoeksnetwerken uit Europa en andere continenten samenbrengt, sloot de burgemeester van Tirana in Albanië, onze gaststad dit jaar, de 2023-conferentie af door ons de fabel van het konijn en de leeuw te vertellen. Het vat de positie van onderzoeks- en onderwijsnetwerken over de hele wereld samen en de conclusie is als volgt: waarom zouden we ons hele leven een konijntje willen blijven dat probeert de leeuw te spelen, terwijl we het potentieel hebben om echt een leeuw te worden? Met andere woorden, laten we nooit een gebrek aan ambitie hebben, want we hebben alles wat nodig is om in de eredivisie te spelen. Een van de sterke punten van onderzoeksnetwerken is dat ze onderling verbonden zijn, waardoor miljoenen onderzoekers en studenten kunnen samenwerken, zelfs als ze zich aan de andere kant van de wereld bevinden. Een onderzoeker aan de Universiteit van Melbourne kan bijvoorbeeld samenwerken met een andere onderzoeker in Canada en gegevens gebruiken die zijn opgeslagen in Finland, en resultaten verkrijgen die ze kunnen delen met andere onderzoekers elders in de wereld.

Gegevens nemen het over

Gegevens zijn de laatste jaren een rijkdom geworden en vragen onze volle aandacht. Het netwerk blijft een grote kracht, maar het is ook een vanzelfsprekendheid geworden. Wat we erboven kunnen bouwen (above-the-net) is nu belangrijker dan de technologie zelf. De gegevens die snel en in alle vertrouwen via onderzoeksnetwerken worden uitgewisseld, moeten kunnen worden gevonden, geraadpleegd en herbruikt door degenen die ze nodig hebben, ongeacht de bedrijfsmodus (FAIR-data). De rol van de NREN's op dit gebied is van het grootste belang, en het is dan ook niet verrassend om te zien dat de NREN-leden van GÉANT de principes van Open Science volledig omarmen en samenwerken in projecten zoals de European Open Science Cloud (EOSC).

... en hun veiligheid moet worden gegarandeerd

Deze gegevens zijn vaak niet zomaar gegevens. Sommige zijn gevoelig, terwijl andere tot revolutionaire ontdekkingen zullen leiden. Daarom moeten ze worden beschermd. Ook hierin investeren onderzoeksnetwerken veel tijd en energie en garanderen ze hun gemeenschappen een strikte naleving van de cyberbeveiligingsnormen. Cyberveiligheid is een van de doelstellingen van het GÉANT 5.1-project. De conferentie was daarom een goede gelegenheid om een 'Security Day' te organiseren waaraan zowel technische experts als communicatiedeskundigen van de onderzoeksnetwerken deelnamen. Bewustzijn creëren bij de gebruikers is immers cruciaal in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Beveiliging zal dan ook een prominente plaats innemen tijdens de volgende TNC, die in juni 2024 wordt gehouden in Rennes, waar het Franse cyber centre of excellence is gevestigd en waar een groot aantal cyberbeveiligingsopleidingen wordt gegeven.

Een plek voor de jongeren

Al een aantal jaar krijgen jonge studenten de kans om een innovatief project te presenteren tijdens de conferentie en zo in contact te komen met een groot aantal experts, met name IT-experts, van onderzoeksnetwerken over de hele wereld. Dit jaar sloten deze presentaties nog beter aan bij het conferentiethema van de digitale generaties. Ja, de jonge studenten en onderzoekers van vandaag zijn wat we noemen digital natives. Ze zijn geboren in een wereld waar het internet al een grote rol speelde, waardoor dit hulpmiddel net zo gewoon werd als water of elektriciteit. Zij zijn ook degenen die het internet van morgen zullen creëren en het gebruik ervan zullen veranderen, zoals Félix Gaudin, een laatstejaarsstudent aan de UCLouvain, die geselecteerd werd om een lightning talk (een presentatie van 5 minuten) te geven tijdens een van de plenaire sessies van de conferentie. Lees meer
De jongeren refereert ook naar de zogenaamde opkomende onderzoeksnetwerken. Landen die proberen een nationaal onderzoeksnetwerk op te bouwen, zoals wij 30 jaar geleden deden, en zo hun academici en onderzoekers toegang geven tot internationale samenwerking. Dit jaar konden onze collega's uit Bosnië, Peru en Malawi zich bij ons voegen op de conferentie om zich uiteindelijk aan te sluiten bij het grote wereldwijde onderzoeks- en onderwijsnetwerk.

Laetitia Lagneau
Laetitia Lagneau Head of Marketing and Communication @ Belnet
Copyright © 2024 Belnet.