Deelname van Belnet aan het EOSC-symposium: verslag

Laetitia Lagneau
Laetitia Lagneau Head of Marketing and Communication @ Belnet
op vr, 10/20/2023 - 09:13
Het jaarlijkse symposium rond de European Open Science Cloud (EOSC) vond eind september in Madrid plaats. Het evenement, waaraan verschillende medewerkers van Belnet een relevante bijdrage leverden, bracht heel wat beleidsmakers en experts op het vlak van Open Science samen.

Tijdens het driedaagse symposium konden we vaststellen dat EOSC aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt, maar dat er nog veel dient te gebeuren. Het project wekt de interesse van heel wat mensen en het belang ervan kan niet worden overschat. Het is trouwens duidelijk gebleken dat alles wat met Open Science te maken heeft niet tot Europa beperkt blijft, maar dat er in alle delen van de wereld aan wordt gewerkt. Het was dan ook interessant om te zien hoe gelijkaardige problemen en vragen overal ter wereld opduiken.

De diversiteit van de deelnemers zorgde voor boeiende en stimulerende uitwisselingen met uiteenlopende experts en professionals uit verschillende vakgebieden. Elke deelnemer bekeek EOSC vanuit een andere invalshoek, wat tal van interessante discussies opleverde.

Dergelijke samenkomsten geven onze gemeenschap altijd een boost. Ondanks de complexiteit van EOSC, is het duidelijk dat iedereen de wil deelt om samen vooruit te gaan. Dat is heel bemoedigend en bevestigt onze overtuiging bij Belnet dat er grote stappen vooruit kunnen worden gezet als we nauw met elkaar samenwerken. In die context kreeg het team van Belnet dat op het symposium aanwezig was de kans om nieuwe contacten te leggen, zowel op internationaal niveau als met verschillende Belgische Open Science-actoren. Die banden zijn essentieel om ons netwerk verder uit te bouwen en aan te sturen op een vruchtbare samenwerking met de verschillende betrokkenen.

EOSC is trouwens niet de enige die op het vlak van Open Science vooruitgang wil boeken. Er wordt gewerkt aan synergieën met organisaties als Géant en het National Research and Education Netwerk (NREN), waarvan Belnet deel uitmaakt. Die partners zijn essentieel in domeinen als identiteitsbeheer, met name via de R&E-federatie en het netwerk, met de noodzakelijke oprichting van nationale EOSC-nodes.

De deelname aan het EOSC-symposium sterkte Belnet in haar overtuiging dat een blijvende betrokkenheid bij het EOSC-project een unieke gelegenheid biedt om mee te werken aan een wereldwijd project en een relevante impact op de wetenschappelijke wereld te hebben.

Laetitia Lagneau
Laetitia Lagneau Head of Marketing and Communication @ Belnet
Copyright © 2024 Belnet.