Een dag uit het leven van ... een security analyst bij Belnet

Davina Luyten
Davina Luyten Communications officer @ Belnet
op vr, 11/24/2023 - 08:53
In de dynamische wereld van cyberbeveiliging zijn er elke dag nieuwe uitdagingen. Ben je benieuwd naar wat de job van security analyst bij Belnet inhoudt? Onze collega Benjamin Baugnies geeft je een kijkje in zijn dagelijkse routine: hij laat je de afwisseling in zijn werk zien, de samenwerking die erbij komt kijken en het engagement om onze infrastructuur te beveiligen.

9:00 - Aankomst op kantoor 

Vandaag werk ik vanop kantoor, wat we momenteel twee dagen per week doen. Ik begin mijn dag met het checken van mijn e-mails en tickets te openen. Op dagelijkse basis krijg ik meestal te maken met onder meer vragen van collega's, meldingen van phishingmails, 'abuse reports' van derden of verzoeken om informatie over problemen die we via de dienst Belnet Threat Intelligence hebben gemeld. 

10:00 - Vergadering rond vulnerability management 

Mijn team houdt regelmatig vergaderingen met onze ICT-afdeling om de nieuwste kwetsbaarheden te bespreken die onze scanoplossing heeft ontdekt. We nemen samen het rapport door (dat ik de dag voordien heb opgesteld) om te bepalen welke kwetsbaarheden prioriteit moeten krijgen en aan wie dit best kan toegewezen worden. Dit is ook een goede gelegenheid om te bespreken welke verbeteringen we kunnen aanbrengen. Als we merken dat bepaalde soorten kwetsbaarheden terugkeren, kunnen we onderzoeken hoe we ze proactief kunnen voorkomen, zoals via wijzigingen in het patchbeheer. 

11:00 - Koffiepauze en leesmoment 

Na de vergadering maak ik van de gelegenheid gebruik om even de benen te strekken en koffie te halen. Ik neem ook het nieuws over cyberbeveiliging door en de rapporten die we krijgen van bronnen zoals het EWS van CERT.be, en noteer welke ik later wil lezen. 

11:30 - Lopende projecten: NetFlow

Ik heb nu wat tijd om aan de lopende projecten in mijn werklijst te werken. We testen momenteel nieuwe oplossingen voor onze netflow monitoring en onze dienst Managed Services heeft me laten weten dat ze nieuwe functies hebben geïmplementeerd. Ik ga naar het platform om er zeker van te zijn dat het onze business cases aankan en check de performantie. Ik schrijf een kort verslag over mijn bevindingen en opmerkingen, maar tot nu toe ziet het er veelbelovend uit. 

13:00 - Lunch 

Normaal gezien neem ik restjes van thuis mee en eet ik in onze kantine, maar vandaag heb ik besloten om buiten te gaan lunchen. Ons kantoor ligt op slechts een paar tramhaltes van de voetgangerszone in het centrum van Brussel met tal van opties. 

14:00 - Vergadering Security Team 

Tijdens deze wekelijkse vergadering krijg je updates over waar iedereen in het team mee bezig is. Onze teamverantwoordelijke begint meestal met de verzoeken van andere teams door te nemen en zo beslissen we wie wat opvolgt. Daarna geven we elk een statusupdate over de projecten waar we aan hebben gewerkt en eventuele noemenswaardige incidenten die we de afgelopen week hebben afgehandeld. 

15:00 - Lopende projecten: Procedures voor incidentbeheer 

Het laatste deel van de dag werk ik aan het grootste project dat momenteel op mijn bord ligt. Ik ben op dit moment bezig om al onze technische procedures te bundelen die gaan over respons bij incidenten en ze te formaliseren als Standard Operating Procedures (SOP). Dit is nog in het beginstadium, dus ik gebruik een sjabloon om zo een paar procedures te schrijven. Ik werk ook aan een presentatie om het proces uit te leggen aan onze andere teams, omdat we hun input nodig hebben voor het project. Aangezien ik morgen geen vergaderingen heb, zal ik me daarop focussen. 

16:30 - Naar huis 

Ik ruim mijn bureau op en maak me klaar om naar huis te gaan. Mijn dag was vandaag iets korter dan onze normale 8 uur, maar we hebben flexibele uren en ik werk liever wat langer van thuis uit omdat ik dan niet hoef te pendelen.

Davina Luyten
Davina Luyten Communications officer @ Belnet

Davina Luyten is communicatiemedewerker bij Belnet. Ze heeft een achtergrond in vertalen, journalistiek en meertalige bedrijfscommunicatie. Bij Belnet legt ze zich toe op externe communicatie, public relations, crisiscommunicatie en security awareness. Ze neemt sinds 2020 deel aan het GÉANT-project, waarbij ze onder meer betrokken is bij de jaarlijkse sensibiliseringscampagne over cyberveiligheid. 

Copyright © 2024 Belnet.