Balans 2019 – Wij zijn klaar om u te begeleiden bij uw meest innoverende projecten

Gepubliceerd op ma, 12/16/2019 - 13:35

Na een jaar van vruchtbare samenwerkingen en innoverende projecten is het tijd om de balans op te maken. In 2019 kenden enkele van onze diensten een sterke groei, lanceerden we een nieuwe website en verhuisden we naar WTC III. Daarmee was 2019 een scharnierjaar voor al onze medewerkers. Een overzicht van onze evolutie in enkele cijfers, aan de vooravond van een nieuw decennium dat bijzonder boeiend belooft te worden.

belnet wenskaart

De Belnet-community telt 173 instellingen die zijn aangesloten op ons netwerk

In onze community zijn vandaag 173 instellingen aangesloten op ons netwerk. Ze komen vooral uit de sectoren onderzoek, hoger onderwijs en overheidsdiensten. In 2019 voegde het Waalse Parlement zich bij zijn Vlaamse en federale tegenhangers en bij de Franse Gemeenschap die al langer verbonden zijn met het Belnet-netwerk. 

De hogeschool IIya Prigogine sloot zich aan bij onze R&E-community en maakt sinds kort gebruik van onze connectiviteitsdiensten. 

Terwijl het aantal gebruikers van Belnet Leased Line voortdurend toeneemt (gemiddeld 107 voor de hele community), gingen ook heel wat organisaties over tot een upgrade van hun bandbreedte. 

Deze algemene groei bewijst dat ons netwerk en onze knowhow op het vlak van connectiviteit nog steeds dé grootste troef zijn voor onze community.

26 organisaties kozen voor govroam en 18 voor Belnet guestroam

Net als eduroam worden ook onze mobiliteitsdiensten govroam en Belnet guestroam steeds populairder bij onze gemeenschappen. In 2019 kozen heel wat overheidsdiensten, waaronder het Parlement van de Franse Gemeenschap, voor govroam. Vandaag maken 26 instellingen gebruiken van govroam, tegenover 21 in december 2018.

Ons nieuwste roamingdienst, Belnet guestroam, werd sinds zijn lancering begin 2018 al geïmplementeerd door 18 organisaties. De nieuwe functionaliteiten zijn ideaal om het onthaal van de bezoekers van uw departementen te optimaliseren.

Security: het aantal gebruikte digitale certificaten is met 20% gestegen

Uit de vraag naar onze Digital Certificates Service blijkt dat u meer dan ooit belang hecht aan security. Op één jaar tijd steeg het aantal gebruikte digitale certificaten met 20%. Vandaag maken 108 organisaties gebruik van deze dienst en in de toekomst zullen het er waarschijnlijk nog meer worden. Security is een belangrijk thema en we zullen hier in 2020 dan ook heel wat aandacht aan besteden.

FileSender: 4 keer meer uploads en 5,7 keer meer downloads van bestanden in 2019

Na de recente boost van onze dienst FileSender hebben de eindgebruikers van de R&E-community dit jaar heel wat zeer grote bestanden ge-up- en gedownload.

Vergeleken met 2018 is het aantal uploads van bestanden verviervoudigd. Het aantal downloads bedroeg 5,7 keer zoveel. In 2019 bereikte deze tool een andere dimensie en we zullen niet nalaten u te informeren over zijn verdere evolutie.

De raamovereenkomst voor netwerkmateriaal: 85 instellingen toonden hun interesse

Onlangs boden we u een raamovereenkomst aan voor de aankoop en het onderhoud van specifieke telecomapparatuur. Deze aanbestedingsprocedure is in meer dan één opzicht voordelig want u kunt er heel wat tijd en energie mee besparen. 

In totaal toonden 85 instellingen interesse en een dertigtal besloten daadwerkelijk in te stappen. Die interesse voor de raamovereenkomst bewijst dat Belnet goed op weg is om zijn community nog beter van dienst te zijn.

Eenzelfde aanpak voor onze klanten passen we ook toe in ons dienstenaanbod rond cloud, waar GÉANT een raamovereenkomst onderhandelde die beschikbaar is voor alle NREN's, waaronder ook Belnet. Net als voor het netwerkmateriaal hoeft u zich niet meer te laten afschrikken door tijdrovende aanbestedingen. U hoeft enkel nog de diensten en leveranciers van uw voorkeur te kiezen in de catalogus van de raamovereenkomst. Die zal u kortom het leven een stuk makkelijker maken en gaat onmiskenbaar een mooie toekomst tegemoet.

100 Gbit/s: een beslissende upgrade voor uw innoverende projecten in 2020

Vorige maand vertelden we u al over de upgrade van onze connectiviteit naar het Europese onderzoeksnetwerk. We zijn nu verbonden met het GÉANT-netwerk aan een snelheid van 100 Gbit/s. Door deze upgrade is Belnet klaar om ook andere onderzoekscentra van meer bandbreedte voor hun onderzoeksprojecten te voorzien.

Aan de vooravond van een nieuw decennium, is dit alleen maar goed nieuws voor 2020. Wij wensen u alvast prettige eindejaarsfeesten toe en een uitstekend nieuw jaar.

Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2023 Belnet.