Belnet bouwt nieuwe PoP en vernieuwt optische backbone van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op ma, 12/16/2019 - 10:07

Belnet zal de optische backbone van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister volledig vernieuwen. Het project laat de Kanselarij toe om zijn ICT-dienstenaanbod efficiënter en sneller ter beschikking te stellen van andere overheidsorganisaties. Belnet versterkt hiermee nog zijn rol als trusted connectiviteitspartner van de federale overheid.

Performantere verbindingen

De FOD Kanselarij van de Eerste Minister levert verschillende ICT-diensten aan meer dan 30 federale organisaties, zoals de federale politie, strategische cellen en bepaalde federale agentschappen.Tegen eind maart 2020 zal de Kanselarij deze diensten via een vernieuwde backbone aanbieden. Belnet zal een optische ring bouwen tussen het datacenter van de Kanselarij en de andere federale datacentra in Brussel.

Daarbij maken we gebruik van DWDM, een technologie waarmee verschillende netwerkdiensten op éénzelfde glasvezel kunnen worden samengebracht, met volledige scheiding van de datastromen. Zo verhogen we de redundantie, maar zorgen we ook voor performantere verbindingen. Bovendien biedt de optische ring quasi onbeperkte mogelijkheden op vlak van capaciteit. Op die manier is het backbone-netwerk van de Kanselarij helemaal klaar voor de toekomst.

“Onze overheidsdienst zal dankzij deze optische ring nog beter geïntegreerd zijn in het federale ICT-landschap”

Nicolas Locoge, FOD Kanselarij van de Eerste Minister

Nieuw knooppunt 

Het datacenter van de Kanselarij zal op dezelfde manier via volledig redundante glasvezelpaden met het Belnet-netwerk worden verbonden als de al bestaande federale datacentra en andere Points of Presence. Op die manier wordt het datacenter van de Kanselarij een nieuwe Point of Presence op het Belnet-netwerk. Een win-winsituatie aangezien we via dit nieuwe knooppunt ook andere overheidsorganisaties op ons netwerk kunnen aansluiten.

Door zijn ligging binnen de gebouwen van de FOD Kanselarij biedt de nieuwe Point of Presence bovendien bijkomende voordelen op het vlak van informatiebeveiliging. Enkele federale instellingen toonden reeds hun interesse om hun organisatie via het nieuwe knooppunt aan te sluiten.

Operationele synergieën en kostenbesparingen

Al vele jaren brengt de FOD Kanselarij van de Eerste Minister operationele synergieën op vlak van IT tot stand om de kostprijs van de oplossingen terug te dringen, zonder in te boeten op de kwaliteit en veiligheid van de applicaties.

Nicolas Locoge, Algemeen Directeur a.i. van de Ondersteunende Diensten bij de FOD Kanselarij: “Belnet is al jarenlang één van onze partners voor connectiviteit. Door de globale oplevering van dat aspect te bundelen, kunnen we de technische complexiteit aanzienlijk verminderen en het algemene beheer van onze behoeften aan Belnet toevertrouwen. De kostenbesparing wordt nog versterkt door het feit dat Belnet aanwezig is in het merendeel van de federale organisaties. Bovendien zal onze overheidsdienst dankzij de optische ring nog beter geïntegreerd zijn in het federale ICT-landschap.”

Uniek aanspreekpunt

Belnet zal als uniek aanspreekpunt optreden voor het volledige beheer van de backbone van de Kanselarij. In het verleden realiseerde Belnet al gelijkaardige projecten voor andere federale overheidsdiensten. Zo bouwde Belnet onder meer een WAN-netwerk voor de FOD Economie om de geografisch verspreide sites van de FOD met elkaar en met de hoofdzetels in Brussel te verbinden.

 

Wilt u meer informatie over dit project?
Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.