Belnet neemt een leidende rol op zich in het EOSC Focus-project

door
Lagneau Laetitia

Team Manager Marketing and Communication @ Belnet
op ma, 06/27/2022 - 11:55

De European Open Science Cloud (EOSC) is een belangrijk programma om de Europese Unie een leidende rol te geven in het beheer van onderzoeksgegevens en om ervoor te zorgen dat Europese wetenschappers ten volle kunnen profiteren van de voordelen van gegevensgestuurde wetenschap. 

Ter herinnering, Belnet is in 2020 aangesteld als de gemandateerde organisatie voor België binnen de EOSC-vereniging. Lees artikel

Met zijn betrokkenheid bij EOSC Focus concretiseert en verdiept Belnet zijn engagement voor Open Science door ervoor te zorgen dat het ten goede komt aan de instellingen die op zijn netwerk zijn aangesloten.

EOSC Focus zal EOSC ondersteunen in zijn missie om Open Science tot de nieuwe standaard te maken en de doelstellingen te bereiken die in de samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en EOSC zijn beschreven.

Binnen het EOSC Focus-project zal Belnet samenwerken met acht andere Europese leden en bijdragen tot een betere beschikbaarheid, toegankelijkheid en hergebruik van gegevens. Het project zal onderzoeksresultaten toegankelijker maken en de omzetting van wetenschappelijke resultaten in praktische innovaties ten behoeve van het publiek vergemakkelijken.

Zes werkpakketten vormen het EOSC Focus-project. Belnet zal in drie daarvan actief zijn:

  • Betrokkenheid van belanghebbenden en beheer (WP 2)
  • Strategische onderzoeks- en innovatieagenda (SRIA) voor EOSC-update en technische ontwikkeling (WP 3)
  • Communicatie, verspreiding en evenementen (WP 6)

Belnet maakt via het EOSC Focus-project integraal deel uit van het EOSC-ecosysteem en is daardoor het best geplaatst om Belgische kennisinstellingen te informeren over de Europese ontwikkelingen binnen de EOSC en ze te begeleiden in hun digitale transitie naar Open Science.  Belnet kan hierdoor, samen met haar R&E Community, een stempel drukken op de ontwikkelingen binnen EOSC en haar serviceaanbod optimiseren in functie van de noden van en in co-creatie met de Belgische onderzoekers en onderzoeksgroepen.

Heeft u vragen over de betrokkenheid van Belnet bij het EOSC Focus-project?

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.