Belnet zet mee zijn schouders onder de uitrol van een quantumcommunicatienetwerk in België

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op

Eind 2021 lanceerde de Europese Commissie een oproep om een nationale quantumcommunicatie-infrastructuur per lidstaat op te zetten. In België zal een consortium bestaande uit verschillende partners, waaronder Belnet, zich ontfermen over de uitrol van een quantumnetwerk.

Quantumtechnologie wordt gebruikt om op een innovatieve manier cryptografische sleutels veilig te communiceren tussen zenders en ontvangers. Mogelijke eindgebruikers van de technologie zijn dan ook organisaties waar een hoge beveiligingsgraad vereist is: banken, onderzoekscentra, overheidsdiensten, enz. Het zoeken naar en opzetten van geschikte use cases voor quantumcommunicatie maakt deel uit van het project, dat de naam ‘BE-QCI’ meekreeg.

Voor BE-QCI wordt 6 miljoen euro uitgetrokken. De helft van dat budget wordt door de EU gefinancierd, de andere helft betreft nationale financiering vanuit het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo).

Krachten gebundeld

De coördinatie van BE-QCI is in handen van IMEC, het onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie. Daarnaast bundelen heel wat partners uit de R&E-sector en de industrie hun krachten in een consortium dat specifiek voor het project werd opgericht. Elk van hen zal zijn expertise delen en steentje bijdragen aan het project. BE-QCI bevindt zich momenteel in de opstartfase en zal 30 maanden duren.

In de eerste fase is er meteen een belangrijke rol voor Belnet weggelegd. Belnet neemt namelijk de uitrol van een aparte dedicated infrastructuur op zich: de glasvezelverbindingen in België en de benodigde quantum-netwerkapparatuur (QKD). Dit omvat zowel het uittekenen, het operationeel maken alsook het beheer van het quantumcommunicatienetwerk. 

Betere cyberbeveiliging in Europa

Het project maakt deel uit van een groter geheel, gefinancierd door de Europese Unie, om een quantumcommunicatie-infrastructuur op te zetten die heel Europa omvat (EuroQCI).

Bedoeling is namelijk om op termijn alle nationale quantumcommunicatienetwerken in de hele EU met elkaar te verbinden en op die manier gevoelige gegevens en kritieke infrastructuren over heel Europa beter te beschermen. EuroQCI vormt zodus een van de belangrijkste pijlers van de nieuwe EU- cyberbeveiligingsstrategie voor de komende decennia.

Wilt u meer weten over dit project?
Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2025 Belnet.