Blog – TNC 2019: samenwerking en vertrouwen in de digitale samenleving

door
Lagneau Laetitia

Team Manager Marketing and Communication @ Belnet
op

De Estlandse hoofdstad Tallinn was van 16 tot 20 juni het toneel van de TNC, de door GÉANT georganiseerde conferentie voor onderzoeksnetwerken uit Europa en andere continenten. 

Estland was de geknipte bestemming om een conferentie rond innovatie te organiseren. Estland is namelijk het digitale land bij uitstek. Helemaal bovenaan de digitale agenda van het land staat geen minister, maar een CIO (Chief Information Officer). De toon is gezet en Estland doet er alles aan om een steeds digitalere maatschappij te zijn.
Alle administratieve formaliteiten gebeuren online, alle data zitten in de cloud. Tegenwoordig brengt de helft van de Esten zijn stem niet meer uit in een stemhokje, maar via het internet. (Herbekijk de presentatie van maandag 17.06 – Strengthening the Estonian Society with Technology tijdens de Opening plenary)
Maar als je wilt dat burgers ermee instemmen om hun persoonlijke gegevens in handen te geven van digitale tools, is één element cruciaal: vertrouwen.

Net dit is een gemeenschappelijk punt met de internationale onderzoeksnetwerken (NREN's) en liep als een rode draad door de hele conferentie.
Om te beginnen is samenwerking hét kernwoord in de wereld van onderzoeksnetwerken, universiteiten en innovatie. Zonder samenwerking tussen onderzoekers van verschillende universiteiten en verschillende landen zouden er namelijk minder wetenschappelijke doorbraken zijn. En zonder samenwerking tussen de verschillende NREN’s zou er minder worden geïnnoveerd. Maar samenwerken houdt ook vertrouwen in. (Herbekijk de sessie van maandag 17.06 – Why communities matter ?) Wanneer de gemeenschap haar behoeften toevertrouwt aan onderzoeksnetwerken, dan moet ze altijd en overal kunnen rekenen op de NREN’s omdat echte maatschappelijke projecten ervan afhangen.

Net dit hebben we tijdens de vier conferentiedagen kunnen meemaken. Sommige sprekers blikten terug op samenwerkingsprojecten en recente doorbraken, maar de deelnemers konden ook debatteren over de uitdagingen voor de toekomst. (Herbekijk de presentatie van woensdag 19.06 – 5G: pan-European mobile research capabilities)
 

TNC19

Hoewel de TNC in de eerste plaats alle onderzoeksnetwerken samenbrengt, hebben de presentaties tijdens de conferentie aangetoond dat NREN’s niet onder een glazen stolp leven. Net de interactie met hun gemeenschappen en gebruikers is namelijk hun bestaansreden. (Herbekijk de sessie van woensdag 19.06 – Cloud user stories)

Zo hebben we ook gepraat over innovaties van GÉANT en de verschillende NREN’s die hun gemeenschap ten goede komen, net als over projecten van de gemeenschap op basis van de tools die de NREN’s hebben ontwikkeld. (Herbekijk de sessies van maandag 17.06 en dinsdag 18.06 – Lightning Talks)

Uiteraard was er ook tijd voor ‘technische’ onderwerpen over met name het netwerk, dat het kloppende hart van alles blijft en waarop alle andere toepassingen gebaseerd zijn. (Herbekijk de sessie van woensdag 19.06 – Network automation and monitoring of van dinsdag 18.06 – Next generation networks in the UK, USA and EU).
 

Dé grote trend op TNC 2019 was ontegensprekelijk de versterking van de maatschappelijke rol van de NREN’s.

Zowel wat betreft de inspanningen om ongelijkheden weg te werken met een steeds grotere nadruk op onderzoeksnetwerken en opkomende gemeenschappen (AfricaConnect, EAP Connect e.d.) als het naar voor schuiven van de nieuwe generatie dankzij het ‘Future Talent Program’ , waardoor studenten hun project kunnen voorstellen aan de internationale R&E-gemeenschap.
Dat was het geval voor Pierre, student aan de hogeschool Condorcet, die naar aanleiding van de oproep van Belnet zijn project mocht toelichten op de conferentie. Net zoals voor de andere studenten bleek het voor Pierre een buitengewone leerschool en een kennismaking met een wereld vol nieuwe kansen. (Herbekijk zijn presentatie van dinsdag 18.06 tijdens de Lightning Talks).

Alle presentaties van deze TNC kunt u online herbekijken. Klik in het programma gewoon op het onderwerp dat u interesseert. 

De TNC staat uiteraard open voor de hele Belnet-gemeenschap. Of u nu student bent of medewerker van een onderzoekscentrum, universiteit, hogeschool of zelfs een overheidsdienst, iedereen is welkom op de conferentie.

Afspraak volgend jaar in Brighton in het Verenigd Koninkrijk voor nog meer innovatie, samenwerking en vertrouwen.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.