Het NGI onthult zijn ambities en legt uit waarom het koos voor Advanced DNS Security

door
Marc Gérard

Content Developer @ Belnet
op vr, 06/24/2022 - 10:41

Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) maakt al van bij de start gebruik van de connectiviteit van Belnet. Onlangs schakelden ze ook over op onze nieuwe dienst Advanced DNS Security, die in april van dit jaar werd gelanceerd. Om een duidelijker beeld te krijgen van het belang van het instituut en de bijhorende veiligheidsbehoeften, contacteerden we Geoffrey Bataille, verantwoordelijke voor NGI ICT operation.

Uitgroeien tot draaischijf voor nationale geografische informatie

"De belangrijkste taak van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) is het opstellen en up-to-date houden van de topografische kaarten van België. Maar het NGI produceert en integreert niet alleen geografische referentiegegevens. Als datamakelaar (of geobroker) blijft het zich ook profileren als draaischijf voor nationale geografische informatie," legt Geoffrey Bataille uit.

Hij voegt eraan toe: "We willen de geautomatiseerde gegevensverwerking verbeteren via technieken rond 'change detection', 'deep learning' en generalisatie. Twee innoverende projecten worden momenteel bij Belspo ingediend: het Sepia-project (digitalisering en nabewerking van de archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) en het Atlas-project (analyse van oude kaarten om een historische locatie-analyse te maken).".

Geoffrey Bataille: "Tot hiertoe kon Belnet evolueren en diensten aanbieden die in de lijn liggen van de technologische evolutie en van de ambities van het NGI."

Sinds wanneer bent u op ons netwerk aangesloten en waarom koos u voor Belnet?

Geoffrey Bataille: "Het NGI vertrouwde van bij de start op Belnet om de connectiviteit te verzekeren. Kwalitatieve connectiviteit op een netwerk in het hart van het voortdurend evoluerende Belgische internet.

Tot hiertoe kon Belnet evolueren en diensten aanbieden die in de lijn liggen van de technologische evolutie en van de ambities van het NGI. Dankzij Belnet, konden wij ook verder groeien door ons intern interstedelijk netwerk (de interconnectie tussen onze verschillende sites voor het interne netwerk van IGN) aan jullie toe te vertrouwen. Belnet is vandaag het knooppunt tussen onze kantoren en onze installaties in datacenters."

techniciens interne IGN

IGN interne technicus

Advanced DNS Security: een voor het NGI heel efficiënte strategie voor informatie-uitwisseling

Het NGI is een van de eerste organisaties die Advanced DNS Security ging gebruiken. Geoffrey Bataille vertelt: "We behoren veelal tot de eersten die van innoverende technologieën gebruik maken. De implementering van Advanced DNS Security wierp meteen vruchten af. We kregen af te rekenen met problemen die geen enkel antivirusprogramma had gedetecteerd, en tijdens de eerste maand dat we de dienst gebruikten, werd een 'advanced threat' afgebroken."

Geoffrey Bataille : "Het is trouwens indrukwekkend om te zien wat een externe dienst aan het licht kan brengen."

Een externe oplossing op basis van DNS-queries

"Advanced DNS Security is geen antivirusprogramma, noch een beveiligingsoplossing die op de interne IT van de organisatie wordt geïnstalleerd. Het gaat echt om een externe dienst op basis van DNS-queries. Het is trouwens indrukwekkend om te zien wat een externe dienst aan het licht kan brengen. Advanced DNS Security monitort en stopt bedreigingen wanneer een gebruiker surft, op een koppeling klikt of een e-mail opent die aan een verdacht domein op internet is gekoppeld.", legt Geoffrey Bataille uit. 

"Bijna alle niet-gerichte malwaretechnieken hebben tegenwoordig toegang tot een website nodig om te functioneren. Advanced DNS Security blokkeert die pogingen gewoon door het IP-adres van de server waarmee verbinding moet worden gemaakt niet mee te delen. Zo wordt gereageerd op de DNS-query die een infectie kan veroorzaken."

IGN intern team

2 leden van het interne ICT-team van de IGN.

 

 

Geoffrey Bataille: "(...) de uitwisseling van gegevens tussen specialisten in een bepaald vakgebied is de strategie van morgen."

 

 

 

24/7 automatische stand-by

"Advanced DNS Security speurt 24/7 discreet naar verdachte activiteiten in het DNS-verkeer, zonder tussenkomst van ons ICT-team. Er wordt onmiddellijk een waarschuwing voor netwerkbeheerders gegenereerd. Zo zijn ze meteen op de hoogte van de gevaarlijkste bedreigingen waarbij onmiddellijke actie sterk wordt aanbevolen. Een wekelijks verslag schetst een beeld van de trends op korte termijn en van de nood aan bewustwordingsacties op middellange termijn voor gebruikers met een hoger risicogedrag."

Wat is volgens u het grootste voordeel van Advanced DNS Security?

Geoffrey Bataille: "Belnet werkt samen met een Belgische partner die (net als het NGI) begrijpt dat gegevens kunnen worden gegenereerd, maar dat de strategie van morgen de uitwisseling van gegevens tussen specialisten in een bepaald vakgebied is.

Zo maakt Advanced DNS Security gebruik van een netwerk voor de uitwisseling van informatie met grote ontwikkelaars van beveiligingsoplossingen en overheidsactoren voor cyberdefense. Die strategie komt de globale kwaliteit van de gegevens en de efficiëntie van alle partners ten goede."

Wilt u meer weten over Advanced DNS Security?

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.