Zorgt 'big science' voor een snellere toename van IPv6-verkeer?

door
Marc Gérard

Content Developer @ Belnet
op
Onderzoeker die de evolutie van IPv6-verkeer op zijn computer bekijkt

Sinds de officiële lancering van IPv6 zeven jaar geleden, in juni 2012, is de uitrol van IPv6 sterk toegenomen bij de netwerkproviders. Naar schatting gebruikt 80 à 90 % van de providers IPv6 binnen zijn netwerken (die meestal in parallel draaien naast de klassieke IPv4-netwerken). Toch blijven de datavolumes die gebruikmaken van IPv6 op commerciële netwerken naar schatting ongelooflijk laag. Zo verwerkt het Amsterdam Internet Exchange (IX) bijvoorbeeld gemiddeld 3,7 terabits per seconde, waarvan minder dan 3 % IPv6-verkeer is.

Een schril contrast met de Research & Education-netwerken, die IPv6 met open armen hebben ontvangen en waarop het IPv6-verkeer enorm is toegenomen.

GÉANT maakt al meer dan tien jaar gebruik van IPv6 op het volledige netwerk en is nu volledig overgeschakeld. Ook op de NREN-netwerken neemt het gebruik van IPv6 sterk toe.

In april 2018 verwerkte het GÉANT-netwerk gemiddeld 20 Gbit/s aan IPv6-verkeer (ongeveer 6 % van het totale verkeer) en amper 12 maanden later is dit gestegen tot een gemiddelde van 110 Gbit/s of 22 % van het totale verkeer, een stijging met factor 5,5.

Er wordt momenteel gedetailleerd onderzoek naar deze stijging uitgevoerd, maar het IPv6-verkeer lijkt stabieler en is niet meer zo onderhevig aan de wekelijkse pieken en dalen van IPv4-verkeer en de seizoensgebonden afwijkingen tijdens de zomer en de kerstdagen. Het is een indicatie dat dit verkeer eerder te maken heeft met de vele 'Big Science'-projecten die gebruikmaken van het GÉANT-netwerk om data over te brengen en te delen. De kans is groot dat het hier gaat om data over onderzoek naar zwarte gaten en niet over video's van zwarte katten!

Wat ook de reden is van de toename van IPv6-verkeer, het is duidelijk dat GÉANT en de NREN's in de toekomst een nog grotere toename zullen kennen wanneer de vereisten van 'Big Science' worden opgedreven en het institutioneel verkeer meer en meer overschakelt van v4 op v6.

Grafisch op de jaarlijkse toename van IPv6-verkeer op het GÉANT-netwerk.

Jaarlijkse toename van IPv6-verkeer op het GÉANT-netwerk.

Dankzij de gewijzigde trafiekpatronen en profielen krijgt GÉANT een beter inzicht in de trends in R&E-netwerken, wat kan helpen bij de planning en het ontwerp van het nieuwe GN4-3N-netwerk in de komende jaren.

Ontdek de artikels die op de blog van GÉANT worden gepubliceerd

Het Belnet-netwerk is IPv6 native

Belnet was een van de eerste onderzoeksnetwerken die in 1997 met IPv6 op zijn netwerk experimenteerde en het enkele jaren later aan zijn klanten aanbood. Ontdek het Belnet IPv6-aanbod.
Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.