Belnet en Smals bouwen mee aan infrastructuur voor Europees blockchainproject

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op ma, 02/24/2020 - 08:54

Belnet en Smals bouwen samen het Belgische luik van een netwerk van gedistribueerde blockchainknooppunten over heel Europa. Zo leveren ze een belangrijke bijdrage aan een grootschalig Europees samenwerkingsproject om het potentieel van op blockchain gebaseerde publieke diensten te benutten.

Blockchain is een technologie om op een veilige manier data gedecentraliseerd te bewaren. Het maakt het mogelijk om online informatie te delen en transacties te registreren op een verifieerbare, veilige en permanente manier.

Met het European Blockchain Partnership (EBP) wil de Europese Commissie het enorme potentieel van blockchaintechnologie omzetten in een betere dienstverlening voor de Europese burgers. Samen met een 20-tal andere lidstaten van de Europese Unie engageerde ons land zich in 2018 om een actieve bijdrage te leveren aan dit ambitieuze project.

De uitbouw van een Europese Blockchain Service Infrastructure (EBSI) is één van de belangrijkste doelstellingen van het partnership. Die infrastructuur zal bestaan uit een netwerk van onderling geconnecteerde knooppunten met de hoogste aandacht voor cyberveiligheid, privacy en duurzaamheid. Elk van de lidstaten zal instaan voor de exploitatie van knooppunten op nationaal niveau.

Primeur voor België

Mede dankzij hun neutraliteit en expertise in het leveren van specifieke IT-diensten aan Belgische overheidsinstellingen werd aan Belnet en Smals gevraagd om de Belgische bouwsteen van deze Europese infrastructuur op te zetten. Met succes, want het eerste Belgische knooppunt werd opgezet door Belnet en is sinds 12 februari volledig operationeel. Daarmee levert ons land de primeur binnen dit Europese project. Een tweede Belgische node wordt voorbereid door Smals.

Andere instanties uit verschillende Europese lidstaten zullen de komende weken volgen om tot een netwerk van een 30-tal gedistribueerde blockchainknooppunten verspreid over heel Europa te komen. Samen zullen ze het fundament vormen om grensoverschrijdende digitale diensten te leveren gebaseerd op de blockchaintechnologie.

Use cases

Elk van de knooppunten in de EBSI-infrastructuur zal transacties kunnen maken en versturen die de ‘blockchain’ bijwerken. Momenteel wordt het netwerk gebruikt om specifieke use cases uit te testen.

Kaart van de blockchain in Europa met de hashtag "EUBlockchain"

Wilt u meer weten over dit innovatieve project?

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.