Belnet vernieuwt ScienceMAN-ring

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op do, 01/27/2022 - 16:05

Eind januari heeft Belnet de vernieuwing van het ScienceMAN-netwerk afgerond. Dankzij de nieuwe architectuur kunnen de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI’s) rekenen op een verbeterde beschikbaarheid. Daartoe werd een extra fiber en derde Point of Presence in gebruik genomen.

Sinds 2016 verbindt Belnet de Federale Wetenschappelijke Instellingen - waaronder KBR, het KMI en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen - met elkaar via het ScienceMAN-netwerk. Dat kwam er op vraag van het Federale Wetenschapsbeleid (Belspo), met het oog op de digitalisering en ontsluiting van de collecties van de FWI’s.

Betere beschikbaarheid

In 2020 startte Belnet een project op om de architectuur van de ScienceMAN-ring te verbeteren. “Daarbij wilden we enerzijds de redundantie verhogen en anderzijds ScienceMAN afstemmen op de standaardconfiguratie van het Belnet-netwerk”, legt Joachim Vertommen, netwerkingenieur bij Belnet, uit.

Om de stabiliteit te verbeteren, werd de bestaande ring in twee gesplitst. Daartoe werd een extra fiber en derde datacenter voorzien. Voor de ScienceMAN-klanten betekent dit een aanzienlijke verbetering van de beschikbaarheid in geval van incidenten. “Door deze set-up verminderen we het risico op connectiviteitsverlies met de helft in het geval van een dubbele kabelbreuk.”

Betere monitoring en troubleshooting

Door de configuratie te standaardiseren is het beheer van de ScienceMAN-ring vanuit technisch oogpunt een pak eenvoudiger geworden. Ook zal het in geval van een incident makkelijker zijn om de troubleshooting te doen.

Afbeelding

Dankzij de nieuwe set-up kunnen klanten bovendien gemakkelijker individueel upgraden, waardoor Belnet beter kan inspelen op de specifieke noden van bepaalde FWI’s. In de toekomst zal de nieuwe architectuur ook de automatisatie van bepaalde changes mogelijk maken.

Migratie succesvol afgerond

De migratie naar de nieuwe architectuur werd eind januari voltooid. Deze verliep in verschillende fases en zonder enige impact voor de aangesloten klanten. Belangrijk hierbij is ook dat de vernieuwde architectuur geen meerkost voor de klant met zich meebrengt.

Wenst u meer informatie over dit project?

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.