Jo Segaert, netwerkingenieur bij Belnet en lead deployment van BeQCI, geeft ons een update over het project.
- In april vorig jaar interviewden we jou al eens over het BeQCI-project. Waar is Belnet als partner binnen het consortium in de tussentijd zoal mee bezig geweest?
“Een belangrijke mijlpaal was de aankoop van het Quantum Key Distribution (QKD) materiaal. Deze machines staan centraal om de beveiligde verbindingen tot stand te kunnen brengen.
We hebben vorig jaar heel wat tijd besteed aan het opstellen van een lastenboek, dat in mei 2023 werd gelanceerd. De bedoeling was om apparatuur afkomstig van verschillende leveranciers over heel Europa te selecteren. Zo kunnen we verschillende QKD-systemen testen en vergelijken.
Na evaluatie van de offertes werden het Zwitserse bedrijf ID Quantique, het Spaanse LuxQuanta, het Italiaanse ThinkQuantum en de Nederlandse leverancier Q*Bird geselecteerd. De apparatuur van die laatste wordt in mei geleverd en zal cruciaal zijn voor de volgende fase in het project.
Bij het testen van de QKD-boxes in ons testlab bij Belnet botsten we op een aantal softwarebugs. Door de goede samenwerking met de leveranciers zijn deze ondertussen verholpen. De boxes genereren sinds kort cryptografische sleutels en zijn dus volledig operationeel.”
- Wat is de volgende stap?
“Nu de QKD-apparatuur getest en gevalideerd is, zijn we klaar om deze in the field te installeren. Als eerste zal de locatie in Redu aan de beurt zijn, daarna volgen Gent en Brussel.
Vervolgens zullen we op elk van de QKD-verbindingen 2 encryptoren installeren.
Daarna kunnen we van start gaan met de use cases, die ons ongetwijfeld veel nieuwe inzichten zullen opleveren. Onder meer de UGent, CETIC en Belnet zelf zullen de verbindingen uittesten. Door de expertise die we hebben opgebouwd over het materiaal, kunnen we onze eindgebruikers goed ondersteunen en hen de nodige training over het gebruik van de apparatuur geven.”
- In de tweede projectfase zal er een QKD-verbinding op langere afstand worden opgezet. Kan je daar al iets meer over vertellen?
“Klopt, vanaf juni 2024 zullen we een verbinding tussen Redu en Luxemburg opzetten om de technologie over een langere afstand te kunnen testen. Daarvoor werken we nauw samen met Lux4QCI en de universiteit van Luxemburg.
Die verbinding zal worden opgezet met het materiaal van Q*Bird. Het gaat om een stervormig netwerk dat steunt op MDI QKD (measurement-device-independent QKD). Dit is een nieuwe Quantum Key Distribution techniek waarmee meerdere gebruikers via een centraal knooppunt veilig met elkaar kunnen communiceren, zelfs als er met de (meet)hardware die ze gebruiken is geknoeid.”
- Tot slot: hoe ziet de toekomst van het quantum internet eruit volgens jou?
“In mijn ogen zal het quantum internet een onmisbare toevoeging worden op het ‘gewone’ internet zoals we dat vandaag kennen. Ik ben overtuigd van het enorme potentieel ervan – er is een scala aan toepassingen die op dit moment nog magisch lijken – maar ben me er bewust van dat er nog een lange weg af te leggen is.
Het is in elk geval bijzonder boeiend om mee te werken aan dit innovatieproject en me te kunnen verdiepen in de wereld van quantumcommunicatie en qubits.”
Belnet zal binnenkort een infosessie organiseren over het BeQCI-project en welk potentieel dit op termijn heeft voor u als Belnet-klant.