Breng uw onderzoek in een stroomversnelling dankzij het OCRE Cloud Framework & Catalogue-project

door
Marc Gérard

Content Developer @ Belnet
op di, 01/26/2021 - 16:57

Met de lancering van het OCRE Cloud Framework & Catalogue-project geeft GÉANT de onderzoekssector in Europa een duw in de rug door een brede keuze aan commerciële clouddiensten beter toegankelijk te maken. Het volledige aanbod is beschikbaar vanaf 29 januari. 

Het OCRE-project (Open Clouds for Research Environments) dat GÉANT coördineert, kondigde zopas aan dat er 473 raamovereenkomsten voor IaaS + diensten zijn gegund. Dit nieuws zal de R&E-gemeenschap in 40 landen van Europa ongetwijfeld een boost geven. Voortaan zal zij immers veel eenvoudiger en veiliger toegang krijgen tot een ruime waaier aan commerciële cloudplatformen en -services. 

David Heyns (GÉANT), projectleider van OCRE, vertelt ons er meer over: "Ik ben echt enthousiast over de mogelijkheden die dit kader aan onderzoeksinstellingen, NREN's, de European Open Science Cloud (EOSC) en aanbieders van deze diensten te bieden heeft. Wij kunnen niet wachten tot we de aanzienlijke voordelen mogen voorstellen die deze cloudgebaseerde diensten de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap in Europa op het vlak van mobiliteit, flexibiliteit en resultaten opleveren."

“De catalogus omvat nog meer diensten dan het vorige GÉANT Cloud Framework

Dr Jakob Tendel - OCRE NREN Liaison and Rollout Coordinator

Dr. Jakob Tendel (OCRE NREN Liaison and Rollout Coordinator) is eveneens van mening dat dit project op meerdere vlakken voordelen biedt: "Het maakt dat de gunning van opdrachten veel vlotter zal verlopen. En dankzij de juridisch sluitende raamovereenkomsten zal het vertrouwen van de gemeenschap in de NREN's en hun instellingen in heel Europa alleen maar toenemen. De catalogus omvat nog meer diensten dan het vorige GÉANT Cloud Framework, met een standaardaanbod maar ook meer gepersonaliseerde diensten, providers van Europa en daarbuiten, en komt daarmee tegemoet aan de vergaande eisen die aan de bescherming van gegevens worden gesteld."  

OCRE Cloud Framework & Catalogue helpt baanbrekend onderzoek echt vooruit. Door nieuwe financieringsmodellen te hanteren zullen onderzoeksinstellingen via de voordelen van schaalvergroting nu ook eenvoudig toegang krijgen tot gepersonaliseerde digitale oplossingen. Het is kortom een erg interessant project dat wij graag ter beschikking stellen aan onze R&E-gemeenschap. 

Volledige catalogus voor België vanaf 29 januari te raadplegen

Via de catalogus die wij u aanbieden, hebt u toegang tot meer gedetailleerde informatie over elk platform dat beschikbaar is in België en tot de contactgegevens die u kunt gebruiken om een prijsofferte te vragen. 

Het gehele aanbod is op dit moment nog niet beschikbaar. Vanaf 29 januari zullen alle providers wel geactiveerd zijn. Voor België zijn Bechtle (Azure en Ionos), SoftwareONE (IBM), Sparkle (GCP), Rackspace (AWS) en Blue Safespring (OIP) enkele van de namen die opvallen in het knappe aanbod van 8 platformen en 11 providers.

Om u beter op de hoogte te houden van de verschillende mogelijkheden die het OCRE Cloud Framework & Catalogue-project te bieden heeft, organiseren wij midden februari een webinar. De exacte datum zal nog worden meegedeeld. In afwachting daarvan nodigen wij u graag uit om de catalogus, die beschikbaar is vanaf 29 januari, te bekijken.

Lees meer over de beschikbare platformen en leveranciers

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.