Sinds enkele jaren hebben clouddiensten de IT-markt veroverd. Meer efficiëntie, kostenbesparing, schaalbaarheid en flexibiliteit zijn de belangrijkste voordelen van clouddiensten. Gartner voorspelt bijvoorbeeld dat de wereldwijde clouduitgaven in 2023 met 20,7% zullen groeien tot 591,8 miljard dollar, tegenover 490,3 miljard dollar in 2022. Volgens Gartner zullen bedrijven in 2025 zelfs meer uitgeven aan clouddiensten dan aan traditionele IT-oplossingen.
Clouddiensten worden onderverdeeld in publieke en private clouds. De eerste worden via het internet aangeboden en door verschillende organisaties gedeeld, terwijl de tweede voorbehouden zijn aan één organisatie. Volgens een onderzoek van Flexera gebruikt 92% van de respondenten een publieke cloud, terwijl 82% een private cloud gebruikt. Volgens dezelfde studie draaide 41% van de workloads in 2021 in de publieke cloud en 38% in de private cloud.
In de praktijk is de hybride vorm vandaag het populairst. Deze omgeving maakt gebruik van zowel de private als de publieke cloud en biedt zo het beste van beide systemen.
Wist u dat?
Als uw instelling aangesloten is op het Belnet-netwerk, kunt u gebruik maken van de OCRE raamovereenkomst (Open Clouds for Research Environments). Dankzij deze overeenkomst hebt u toegang tot diverse cloudoplossingen (IaaS, PaaS, SaaS...) van verschillende leveranciers en dienstverleners en kunt u genieten van interessante kortingen. We komen hier volgende maand uitgebreider op terug. Mis onze nieuwsbrief van april dus niet.
Focus on cloud storage
Focus op cloud storage
De cijfers nemen voortdurend toe
Hoewel lokale gegevensopslag nog lang niet afgedaan heeft, wordt cloudopslag steeds populairder. Het toenemende gebruik van cloudopslag wordt gedreven door een aantal factoren, waaronder kostenbesparing, schaalbaarheid, toegankelijkheid en het gemak waarmee gegevens kunnen worden opgevraagd. De keuze hangt af van de specifieke behoeften van de gebruiker, maar naar schatting wordt wereldwijd 60% van de bedrijfsgegevens al in de cloud opgeslagen.
Volgens de toepassing Run the World is de markt voor cloudopslag ongeveer 150 miljoen euro waard. Dit cijfer zal naar verwachting stijgen tot 168 miljoen euro in 2025.
In 2021 had de gemiddelde cloudgebruiker 1,44 terabyte aan gegevens in de cloud opgeslagen, terwijl dat in 2018 nog maar 563 gigabyte was.
Ook hier geldt dat veel instellingen er niet voor kiezen om hun data alleen in een publieke of private cloud op te slaan, maar vaak kiezen voor een hybride vorm van opslag. Hierdoor kunnen gebruikers profiteren van de private cloud voor de opslag van gevoelige gegevens en de publieke cloud voor zijn kosteneffectiviteit en schaalbaarheid.
Een IDC-rapport schat dat dit volume tegen 2025 33 zettabytes kan bereiken, waarbij 30% van alle gegevens ter wereld in de publieke cloud wordt opgeslagen.
Amazon, Microsoft en Google zijn de top 3 spelers in de publieke cloud. In 2021 kondigde Amazon Web Services aan dat het 100 exabytes aan data had bereikt in zijn AWS Cloud-oplossing. In hetzelfde jaar beweerde Microsoft dat zijn OneDrive-oplossing 2 biljoen bestanden hostte en dat dit cijfer elke maand met 300 biljoen groeide, terwijl Google in zijn Google Cloud Storage-oplossing 2 biljoen bestanden hostte.
Als u op zoek bent naar een aangepaste en hypersecure opslagoplossing in een private cloud, kan Belnet Storage de oplossing zijn voor uw behoeften. Bezoek onze Belnet Storage webpagina voor meer informatie.
Nieuwe trends duiken op
Edge computing is een andere cloudopslagtrend. Hierbij worden gegevens dichter bij de rand van het netwerk opgeslagen in plaats van in een gecentraliseerde cloud. Dit vermindert de latentie en verbetert de prestaties van toepassingen die gegevens in realtime moeten verwerken.
Ook kan worden gekozen voor "multi-cloud"-opslag om te profiteren van de specifieke kenmerken van verschillende aanbieders, maar ook om redundantie te garanderen en herstel in geval van schade te vergemakkelijken.
Meer recent worden artificiële intelligentie en machine learning geïntegreerd in cloudopslagplatformen om de taken van gegevensbeheer of de analyse van zeer grote hoeveelheden data te automatiseren.
Uiteraard zijn beveiliging en privacy essentiële kenmerken geworden met de toenemende hoeveelheid gevoelige gegevens die in de cloud worden opgeslagen.
De cloud is aantrekkelijk voor onderzoekers
Door de grotere toegankelijkheid van in de cloud opgeslagen gegevens hebben onderzoekers enkel een internetverbinding nodig om overal toegang tot hun data te hebben, waardoor samenwerking op afstand efficiënter wordt. Het opslagvolume kan gemakkelijk worden verminderd of uitgebreid.
Veiligheid is een belangrijk punt bij gegevensopslag in de cloud. Dit wordt vergemakkelijkt door verschillende functies zoals encryptie, toegangscontrole en autorisatie, en recovery van de data.
Cloudopslag vereenvoudigt ook de uitwisseling van gegevens tussen onderzoekers die gemakkelijk toegang kunnen verlenen tot hun gegevens zonder fysieke overdracht.
Bij overheidsdiensten staat cloudopslag ook hoog op de agenda
Administraties ten dienste van burgers slaan zeer grote hoeveelheden gegevens op, zoals documenten van de burgerlijke stand of belastingdocumenten. Deze gegevens vereisen vaak uitgebreide beveiligingsmaatregelen die door cloudopslagoplossingen kunnen worden geboden.
Rechtshandhavingsinstanties vertrouwen ook op gegevensopslag in de cloud om gegevens met betrekking tot hun operationele activiteiten in realtime op te slaan en te raadplegen, waardoor samenwerking tussen diensten en coördinatie van acties worden vergemakkelijkt.
De gezondheidszorg is een van de grootste gebruikers van cloudopslag en de snelst groeiende sector.
Een groenere cloud, de echte uitdaging van morgen
Clouddatacenters zijn goed voor 3% van het wereldwijde energieverbruik, aldus BMC.
De grootste uitdaging voor de cloud zal daarom zijn om de duurzaamheid te handhaven. Clouddiensten zullen gebruik moeten maken van energie-efficiënte hardware en hernieuwbare energiebronnen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Aanbieders van clouddiensten investeren steeds meer in duurzame cloudinitiatieven om hun milieu-impact te verminderen.