Europese Commissie investeert fors in de European Open Science Cloud

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op do, 06/24/2021 - 13:30

De EOSC Vereniging heeft op 23 juni een overeenkomst getekend met de Europese Commissie. Daarin verbindt de Commissie zich ertoe om een bedrag van 490 miljoen euro vrij te maken voor de uitbouw van de EOSC (European Open Science Cloud). De overeenkomst is daarmee één van de eerste officiële partnerschappen van Europa.

De EOSC is een belangrijk onderdeel in de realisatie van het Open Science-beleid van de Europese Commissie en heeft tot doelstelling om een web van ‘FAIR’ data (vindbare, toegankelijke, uitwisselbare en herbruikbare data) op te zetten. Op die manier moet de EOSC interdisciplinair onderzoek faciliteren en tot nieuwe wetenschappelijke inzichten leiden die de Europese samenleving ten goede komen.

De governance van het nieuw gevormde partnerschap ligt in handen van drie partijen: de Europese Commissie, de EOSC Association en de lidstaten van de Europese Unie. Dit model moet helpen om tot een gecoördineerde aanpak van investeringen en initiatieven in het EOSC-ecosysteem te komen.

Belnet als gemandateerde organisatie

Ook België is één van de deelnemende landen. Belnet werd vorig jaar aangesteld als de Belgische gemandateerde organisatie in de EOSC Vereniging. Via zijn mandaat zal Belnet een rechtstreekse invloed uitoefenen op de strategische richting van de EOSC.

Dat Open Science en interdisciplinair onderzoek van cruciaal belang zijn, werd nog eens aangetoond tijdens de Covid19-pandemie. De snelle en gezamenlijke reactie van de Europese onderzoeksgemeenschap bij de implementatie van het Europese COVID-19-dataplatform zorgt er namelijk voor dat wetenschappers gegevens en analyses kunnen delen. Dit versnelt het onderzoek naar het coronavirus en toont hoe FAIR-data in de praktijk kan werken.

Wilt u meer info over de EOSC?
Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.