Federatie Wallonië-Brussel pakt uit met TRAIL Institute om de AI-sector een boost te geven

door
Marc Gérard

Content Developer @ Belnet
op

Het TRAIL Institute werd opgericht om onderzoekers die zich bezighouden met AI te ondersteunen en bedrijven in die sector binnen de Federatie Wallonië-Brussel een duwtje in de rug te geven. Een van de deelnemers, onderzoekscentrum CENAERO uit Gosselies, vertelt ons over hun AI-gerelateerde activiteiten en hun betrokkenheid bij initiatieven die onze grenzen overstijgen.

Op 10 september vond in Doornik, op de Eurometropolitan e-Campus, de officiële inhuldiging plaats van het TRAIL Institute, in aanwezigheid van de hoogste academische en politieke instanties van de Federatie Wallonië-Brussel.

Dit project, mede geïnitieerd door professor Benoît Macq (professor aan de polytechnische school van de UCLouvain en medecoördinator van TRAIL) en gesteund via het programma DigitalWallonia4.ai (gedragen door het Agence du Numérique), verenigt onderzoekers en ondernemers van vijf universiteiten (UCLouvain, ULB, ULiège, UNamur en UMons), vier onderzoekscentra (Cenaero, CETIC, Sirris en Multitel) en verschillende partners van de Federatie Wallonië-Brussel.

Geïnspireerd door het model van de "alumni" en IMEC in Vlaanderen, is TRAIL (Trusted AI Labs) gebaseerd op een ecosysteemlogica waarbij elke deelnemer zijn of haar energie focust op een gemeenschappelijk doel. In dit geval: dat Wallonië en Brussel, via deze voortrekkers, zich een plaats veroveren op de kaart van de AI-industrie. Kortom, dit project is absoluut de ontbrekende schakel die de Federatie Wallonië-Brussel nodig had om AI-initiatieven te laten bloeien en AI-ondernemerschap te stimuleren.

Het TRAIL Institute in het hart van onze R&E gemeenschap

Naast de 5 Franstalige universiteiten zijn 2 van de 4 bij TRAIL betrokken onderzoekscentra (CETIC en CENAERO) deel van ons netwerk. Voor een beter begrip van hun betrokkenheid bij onderzoek op het gebied van artificiële intelligentie, stelden we enkele vragen aan onderzoekscentrum CENAERO.

Logo Cenaero

Het CENAERO-onderzoekscentrum "Simulation technologies for Aeronautics"

Welke zijn jullie huidige projecten inzake onderzoek naar artificiële intelligentie?

Het ontwerpen van meer efficiënte en competitieve producten/processen

Wij ontwikkelen methodologieën en digitale simulatie-instrumenten om meer efficiënte en competitieve producten en processen te ontwerpen.

Digitale simulatie wordt, in combinatie met artificiële intelligentie, gebruikt om high-fidelity 'synthetische' databases te genereren. En die kunnen vervolgens, alleen of in combinatie met andere gegevensbronnen (met name sensoren) gebruikt worden door een hele rist methoden van artificiële intelligentie.

Het is duidelijke onze ambitie om deze synergie te ontwikkelen bij het genereren van "digital twins". Deze kunnen net zo goed gebruikt worden voor het optimaliseren van het ontwerpen van producten of productieprocessen als voor voorspellende onderhoudswerkzaamheden aan productielijnen of systemen die in hun reële omgeving actief zijn.

Een vernieuwingsproject voor de supercomputer

CENAERO beschikt over een stevige expertise op het gebied van High Performance Computing (HPC).

De huidige supercomputer heeft ongeveer 14.000 rekenkernen in 15 racks, waarmee hij in oktober 2014 in de top 500 stond van 's werelds grootste computers. Deze machine nadert nu het einde van zijn levensduur en een vernieuwingsproject staat momenteel in de startblokken. De belangrijkste doelstellingen van een dergelijke installatie zijn het stimuleren van fundamenteel onderzoek en bedrijven helpen bij het ontwikkelen van hun activiteiten.

"(...) stimuleren van fundamenteel onderzoek en bedrijven helpen bij het ontwikkelen van hun activiteiten."

Kevin Mailleux - System Administrator HPC Infrastructure - CENAERO

Expertise in artificiële intelligentie

We ontwikkelen ook expertise in artificiële intelligentie. De belangrijkste technologieën die Cenaero beheerst zijn machineleertechnieken (daarmee kunnen we voorspellen en/of classificeren) en evolutionaire algoritmen gekoppeld aan "realtime"-modellen voor product/procesoptimalisatie.

Machineleren wordt bij ons ingezet bij een breed scala aan toepassingen: optimalisatie, beslissingsondersteuning, anomalie-en defect-detectie, voorspellend onderhoud, voorspelling van gebeurtenissen, toezicht, onzekerheidsmanagement, enz.

Samenwerking met de productie-industrie en diverse bouwbedrijven

We werken samen met verschillende bedrijven en sectoren. Enerzijds met de productie-industrie voor het opsporen van defecten. Het idee is om automatisch storingen van een product in dienst op te sporen met behulp van machineleertechnieken die zijn geleerd op basis van experimentele campagnes.

Anderzijds met verschillende bouwbedrijven: daar benutten we, voor verschillende toepassingen, energiegegevens verzameld door IoT-meters en -sensoren en door simulatiemodellen. Die hebben betrekking op de controle van verwarmingssystemen met als doel te besparen op energiekosten, waarbij een bepaald comfortniveau gegarandeerd blijft.

Werkt u geregeld met onderzoekscentra in het buitenland?

EuroCC logo

EuroCC: competentiecentra in het kader van EuroHPC

Op internationaal niveau start CENAERO een samenwerking met het Institut de Recherche Technologique (IRT) Saint Exupéry (Toulouse), een accelerator van technologisch onderzoek voor de luchtvaart, ruimtevaart en ingebedde systemen. In het kader van deze samenwerking ontwikkelen we methoden voor voorspellende modellen, optimalisatie en onzekerheidsmanagement op basis van AI- en machineleerconcepten.

Andere initiatieven zijn gericht op samenwerking tussen onderzoekers zo'n beetje overal in Europa, zoals EuroCC (competentiecentra in het kader van EuroHPC) dat in september van start is gegaan. Doel is om de competenties van de verschillende spelers te vergroten en hen vlotter toegang te verlenen tot HPC-hulpmiddelen (High Performance Computing), wat dus bijdraagt tot de ontwikkeling van AI (maar niet alleen dat).

“Dankzij Belnet kunnen Belgische onderzoekscentra en universiteiten onderlinge connectiviteit genieten tegen zeer competitieve prijzen.”

Kevin Mailleux - System Administrator HPC Infrastructure - CENAERO

Kunnen we zeggen dat Belnet via zijn R&E-netwerk bijdraagt aan het faciliteren van onderzoek op dit gebied?

Dankzij Belnet kunnen Belgische onderzoekscentra en universiteiten onderlinge connectiviteit genieten tegen zeer competitieve prijzen.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2025 Belnet.