Joachim Opdenakker werkt als jobstudent bij Belnet: “Perfecte aanvulling op mijn keuzetraject netwerkbeheer”

Gepubliceerd op do, 06/25/2020 - 10:18

Bij Belnet verwelkomen we regelmatig jobstudenten en stagiairs. Zo bieden we jong talent de kans om zich te verdiepen in onze (netwerk)infrastructuur en diensten. Eén van hen is Joachim Opdenakker, die sinds twee jaar ons Networks team versterkt.

Joachim is student toegepaste informatica met als keuzetraject systeem- en netwerkbeheer aan de hogeschool UCLL in Leuven-Haasrode. Hij combineert de 2de bachelor met een aantal vakken uit het 3de jaar. Zijn passie voor netwerktechnologie zette hem aan om een studentenjob te zoeken in die richting. “Ik miste wat uitdaging in mijn opleiding en besloot daarom om zelf op zoek te gaan naar een mogelijkheid om mijn kennis te verruimen.”

Specifieke missie van Belnet

Via een jobbeurs die hij zelf mee organiseerde, kwam hij in contact met Belnet: “Ik ben lid van ULYSSIS, een vereniging die verbonden is aan de KULeuven en als doel heeft om IT dichter bij de studenten te brengen. We ontwikkelen bijvoorbeeld de applicatie die wordt gebruikt voor de stemmingen voor studentenvertegenwoordigers. Elk jaar organiseren we een open source jobbeurs en daar heb ik Belnet leren kennen als één van de deelnemende organisaties”.

Vooral het niet-commerciële karakter van Belnet sprak Joachim meteen aan: “Ik kan me volledig vinden in de missie van Belnet, en meer bepaald de dienstverlening voor de academische wereld. Bovendien is Belnet een kleinschalige en flexibele organisatie.”

Joachim Opdenakker

Joachim Opdenakker

Configuraties controleren en verbeteren

Sinds juli 2018 werkt Joachim op regelmatige basis voor het Belnet Networks team. Het eerste project dat hij kreeg toegewezen, begeleid door één van onze netwerkingenieurs, was het optimaliseren van een configuration management database. Bedoeling van het project was om een heel goed overzicht te krijgen van alle configuraties die er zijn op het Belnet-netwerk en alles in conventies te gieten.

“Mijn taak was om fouten op te sporen en te herconfigureren. Ik stond ook in voor het updaten van de CRM met de informatie uit de database van het netwerk. Het project laat Belnet onder meer toe om bij incidenten sneller een overzicht te krijgen van de configuraties van de geïmpacteerde klant en dus nog efficiënter in te grijpen.

Nadien startte Joachim met een nieuwe opdracht. “Die heeft betrekking op de DDoS-configuraties die in het verleden op aanvraag van Belnet-klanten werden uitgevoerd. Daarvoor sta ik in nauw contact met de betrokken organisaties.”

“De missie van Belnet, en meer bepaald de dienstverlening voor de academische wereld, spreekt me enorm aan.”

Joachim Opdenakker, student toegepaste informatica

Theorie en praktijk

Joachim kijkt alvast erg positief terug op zijn studentenjob bij Belnet. “Ik voelde me meteen welkom en de samenwerking met het Networks team verloopt vlot. Het was ook fijn om direct met mijn opdracht van start te kunnen gaan en gaandeweg bij te leren. Bovendien is het team heel beschikbaar voor mijn vragen.”

“Ik heb tot nog toe al enorm veel bijgeleerd over de omvang en structuur van een netwerk. Wat ik vooral heb onthouden, is dat het onmogelijk is om alles “volgens het boekje” te beheren. Dat leer je niet op de hogeschool, maar het is nu eenmaal de realiteit. De kunst is om daar op een goede manier mee om te gaan én toch een goed overzicht van het netwerk te behouden”.

Buitenlandse stage

En de toekomst? Die ziet er alvast veelbelovend uit. “Ik heb recent een mooi aanbod voor een stage in het buitenland gekregen. De ideale kans om gedurende een afgelijnde periode te testen of werken in het buitenland iets voor mij zou zijn. Mijn ervaring bij Belnet heeft me sterk geholpen om deze stageplaats te krijgen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2021 Belnet.