Wees extra aandachtig voor phishing e-mails in deze COVID-19 periode!

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op di, 03/24/2020 - 11:03

Het aantal succesvolle ransomware-aanvallen is gestegen gedurende de laatste paar maanden. Recent hebben er zich enkele aanvallen voorgedaan op Belgische scholen, universiteiten en bedrijven die getroffen werden en waar als gevolg niemand meer kon werken.

Het is ondertussen een gekend feit dat elke wereldramp een opportuniteit is voor cybercriminaliteit (branden, overstromingen, orkanen, epidemieën). Wij raden u daarom aan om in deze periode extra waakzaam te zijn.

Een ransomware-infectie begint vaak met een phishing e-mail die een URL of een bijlage bevat (meestal .pdf, of MS Office document).

Laat u in deze periode niet verleiden tot het antwoorden op of het aanklikken van een fatale link in een onschuldig uitziende e-mail. Daarom raden we ook tijdens deze Corona-viruspandemie aan om extra waakzaam te zijn bij elke e-mail die uit onbekende bronnen komt. Of misschien zelfs uit bekende bronnen, zoals bijvoorbeeld e-mails die op het eerste zicht van leidinggevenden lijken te komen – zeker als het onderwerp belangrijk lijkt of vreemd klinkt. Wees altijd voorzichtig als een e-mail uw nieuwsgierigheid opwekt: Als het u laat klikken, is er misschien een bommetje aan het tikken.

Typisch voorbeeld van een (spear) phishing e-mail

Typisch voorbeeld van een (spear) phishing e-mail

Sensibiliseer uw collega's en eindgebruikers 

Raadpleeg bij twijfels een (security) expert binnen uw organisatie. De schade kan namelijk enorm oplopen: van volledig onbruikbare laptops, PC’s, servers en alle andere infrastructuur die noodzakelijk is in uw organisatie, plus het losgeld dat wordt gevraagd.

Meer informatie vindt u op onderstaande websites:

Aarzel niet om bovenstaande informatie te delen binnen uw organisatie om uw collega’s en eindgebruikers beter te wapenen tegen deze vormen van cybercriminaliteit.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.