Belnet blikt terug op uitzonderlijk 2020

Gepubliceerd op vr, 01/22/2021 - 16:33

Zowel het Belnet-netwerk als het door Belnet beheerde BNIX-platform hebben er – grotendeels door de coronacrisis – een zeer opmerkelijk jaar op zitten. De gezondheidscrisis bewees namelijk nog eens hoe vitaal onderzoek, onderwijs en samenwerking zijn, domeinen waarin Belnet als IT-partner een sleutelrol speelt.

Niet alleen de netwerkstabiliteit waarvoor Belnet bekendstaat was belangrijker dan ooit, de coronacrisis veranderde ook de behoeftes van onze klanten. Dirk Haex, Technisch Directeur van Belnet: "We hebben hen daar zo goed mogelijk in bijgestaan door snel in te spelen op hun noden. Zo zorgden we voor upgrades van de capaciteit voor kritische klanten, voerden we change freezes in om de stabiliteit van het netwerk te maximaliseren en stelden we tal van tools ter beschikking voor online samenwerking, zoals Belnet Jitsi."

Minder incidenten, lagere resolutietijd

Als gevolg van de specifieke maatregelen die Belnet vorig jaar nam naar aanleiding van de coronacrisis:

  • daalde het aantal incidenten met 10% ten opzichte van 2019
  • daalde de gemiddelde resolutietijd van incidenten met 15% ten opzichte van 2019
  • werden er tijdens kritische periodes (zoals de lockdown en de examenperiodes) 20 tot 40% minder changes uitgevoerd ten opzichte van 2019

Ondanks de gezondheidscrisis en de vereiste change freezes voltooiden we het redesign van ons netwerk en werkten onze teams volop aan nieuwe diensten voor onze community, zoals Belnet Advanced Mail Security. Momenteel maken al bijna 20 Belnet-klanten gebruik van deze geavanceerde securityoplossing.

Ook voor 2021 heeft Belnet grote plannen: zo zullen we onder meer onze aanwezigheid in België verder uitbreiden met twee nieuwe knooppunten.

Recordtrafiek op BNIX

Ook het door Belnet beheerde Belgische internetknooppunt BNIX heeft een bijzonder jaar achter de rug. Vanaf de invoering van de eerste coronamaatregelen in maart zag Belnet de trafiek op BNIX aanzienlijk toenemen. Door de lockdowns en de massale overschakeling naar thuiswerk registreerde BNIX op alle vlakken recordcijfers. In 2020 passeerde er bijna 40 procent meer trafiek langs het knooppunt dan in 2019, goed voor een gemiddelde van 220 gigabit per seconde (tegenover 160 Gbit/s in 2019).

Op dinsdag 15 december 2020 rond 14.20 uur overschreed de trafiek op BNIX bovendien de kaap van 600 gigabit per seconde. Nooit eerder in de Belgische geschiedenis werd er zoveel internetverkeer op één moment uitgewisseld op BNIX. Nieuw is ook dat de pieken op het BNIX-platform zich afgelopen jaar vooral voordeden in de namiddag in plaats van ’s avonds, vooral vanwege het massale thuiswerk.

Man die met zijn laptop een videoconferentie volgt
Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2023 Belnet.