Interview

24 aug. 2023

“Belnet is altijd de speler bij uitstek geweest die ons een infrastructuur met zeer hoge prestaties biedt”

De algemene informaticadienst van de ULiège (Service Général d’Informatique de l’Université de Liège, SEGI) is verantwoordelijk voor de goede werking van de IT-infrastructuur en -systemen van de ULiège maar ook van het CHU (Centre hospitalier universitaire de Liège). Belnet sprak met Julien Del Peso, verantwoordelijke NOC/SOC bij het SEGI, over de IT-uitdagingen aan de ULiège en de historische samenwerking tussen Belnet en de universiteit.
17 apr. 2023

Quantum Key Distribution netwerk in België begint stap voor stap vorm te krijgen

Begin dit jaar maakten we bekend dat Belnet meewerkt aan de uitrol van een Quantum Key Distribution netwerk in België. Het BeQCI-project brengt partners uit de R&E-sector en industrie samen om deze beloftevolle technologie in ons land op te zetten en uit te testen. Jo Segaert, netwerkingenieur bij Belnet en lead ‘deployment’ van BeQCI, geeft ons een stand van zaken.
23 feb. 2022

Een veilig en krachtig netwerk om de toenemende connectiviteitsnoden van het KMI te ondersteunen

Sinds 2016 verbindt Belnet de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI’s) met elkaar en met het internet via het ScienceMAN-netwerk. Eén van de bekendste aangesloten organisaties is zonder twijfel het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).
13 sep. 2023

Chris De Loof over de rol van Belnet als Belgische gemandateerde organisatie voor EOSC

In 2020 werd Belnet aangesteld als de Gemandateerde Organisatie (MO) in België voor de EOSC-A. De Gemandateerde Organisatie speelt een belangrijke rol in zowel het faciliteren van de ontwikkeling van EOSC in het land als in het vertegenwoordigen en ondersteunen van de nationale onderzoeksgemeenschap op internationaal niveau. Belnet is het Belgische National Research and Education Netwerk (NREN), wat betekent dat Belnet de fysieke verbindingen met het EOSC-ecosysteem verzorgt, maar zelf geen onderzoeksfinancieringsorganisatie of onderzoeksinstelling is. In dit interview komen we te weten op welke manieren Belnet de noden van de onderzoeksgemeenschap in België vertegenwoordigt, hoe ze zich engageren met deze gemeenschap en welke sterktes en uitdagingen de organisatie ziet op het vlak van de EOSC-ontwikkelingen in België.
26 jun. 2023

IMEC zet de dienst International Connectivity in voor grote internationale onderzoeksinfrastructuurprojecten

International Connectivity maakt gebruik van het GÉANT-netwerk, waarin Belnet een schakel is. Belgische onderzoeks- en hogeronderwijsinstellingen kunnen zo point-to-point verbindingen maken met sites in het buitenland zonder het onderzoeksnetwerk te verlaten.
26 mei. 2023

Waarom FileSender zo belangrijk is voor VIB-onderzoekers in levenswetenschappen en biotechnologie

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) is een non-profit onderzoeksinstituut met een duidelijke focus op baanbrekend strategisch basisonderzoek in de levenswetenschappen en opereert in nauwe samenwerking met de vijf Vlaamse universiteiten. Wetenschappers bij VIB verrichten baanbrekend onderzoek in een breed spectrum aan domeinen, gaande van kanker, ontstekingen en neurowetenschap tot plantenbiologie. Om enorme hoeveelheden data uit te wisselen met de wetenschappers van de verschillende VIB-labs en andere academische onderzoekers, maakt de instelling intensief gebruik van Belnet FileSender. We spraken met Marcus Fislage, Cryo-EM manager bij VIB/VUB.
22 mei. 2023

Blik achter de schermen: Belnet vernieuwt de FedMAN-ring

De federale overheidsdiensten (FOD’s) worden door Belnet met elkaar en met het internet verbonden via FedMAN (Federal Metropolitan Area Network). FedMAN vormt een essentieel onderdeel van de IT-infrastructuur van de federale overheid en werd zo’n 10 jaar geleden volledig geïntegreerd in het Belnet-netwerk. Sinds kort draait de FedMAN-ring, in lijn met de rest van het Belnet-netwerk, volledig op nieuwe apparatuur van Ciena. Tom De Clercq, één van onze netwerkarchitecten, licht toe wat de voordelen van deze vernieuwing zijn en hoe het netwerkteam dit project tot een succesvol einde bracht.

Copyright © 2023 Belnet.